Морски изследователи се натъкнаха на два напълно неизвестни до този етап акули в Индийския океан. Новооткритите видове са пилоносни акули, които имат отличителни и заострени муцуни, пълни със зъби и мустаци, наподобяващи тези на сом, които им помагат да открият плячка.

Единият, наречен “Pliotrema annae”, е открит, след като екземпляр бил уловен от рибари в Занзибар, а останки от муцуните на втория вид, известн като “Pliotrema kajae”, били събрани в Мадагаскар. Други екземпляри по-късно са открити в музейни колекции.

Нито един от двата вида акули не е забелязан жив в дивата природа досега.

„Ние провеждахме проучване върху акулите с рибари по онова време и разбрахме, че тези видове не отговарят на съществуващите такива“, каза авторът на изследването Андрю Темпъл от университета в Нюкасъл във Великобритания. Досега сме събрали два екземпляра и е ясно, че видовете са изключително редки.”

Тeмпъл твърди, че откритието показва колко е важна западната част на Индийския океан от гледна точка на биологичното разнообразие от акули и други морски видове, но също показва и колко все още не знаем за природата ни.

“Регионът е недостатъчно проучен, като по-голямата част от това, което знаем, идва от работа на рибарите. Трудността е, че дребният риболов доминира над региона, тъй като поне половин милион риболовци използват над 150 000 кораба

Този ​​риболов е сравнително разпределен, със сравнително малък брой кораби на всяко място. Това прави наблюдението им много трудно от логистична гледна точка, което ни дава възможност да виждаме и изследваме много малка част от цялостния улов, поради което редки видове като тези често могат да останат неразкрити дълго време”, каза той.