Опазването на биоразнообразието все повече разчита на коренното население, съобщи АФП. От поколение на поколение автохтонните жители на Канада разчитат на северния елен карибу за оцеляването си. Те са и първите, които алармират за неговото изчезване.

За да спасят „сърцето на своята култура“, някои народи са решили да вземат нещата в свои ръце. В Западна Канада стартира пилотна програма, включваща подкрепата на коренното население за опазване на биоразнообразието. 

„Ние сме народът на елена карибу“, каза пред Франс прес Валери Куртоа, директор на инициативата за автохтонно лидерство в Канада и представителка на народа ину. „Оцеляваме благодарение на карибу.“ 

Естественият хабитат на този елен са древните гори. Сега те биват унищожавани от дърводобив, изграждане на пътища и поставяне на далекопроводи. Популацията му в Британска Колумбия е намаляла до такава степен, че през март 2022 г. статия в сп. „Еколоджикал апликейшънс“ го описва като „паразит в пейзажа“. През 2013 г. са останали едва 38 елена.

През тази година две коренни общности от Британска Колумбия – Западен Мобърли и Солто, излязоха с предложение за намаляване на броя на вълците и поставяне на заграждения, за да бъде спасена популацията на северния елен и за да могат майките да отгледат малките си. Благодарение на техните усилия броят на елените се е утроил и вече са 114, пише БТА. През 2020 г. двете общности са подписали споразумение с властите в Британска Колумбия за осигуряването на 7900 кв. км защитена територия за елена карибу с надеждата за подновяване на традиционния за тяхната култура лов. 

Защитавайки елена, защитаваме и горите, каза пред АФП Рони Древър, специалист по опазването на природата към асоциацията „Нейчър Юнайтед“.