Ново проучване потвърждава, че Гълфстрийм наистина отслабва - откритие, което има дълбоки последици за една от най-големите метеорологични системи на нашата планета. Когато Гълфстрийм се променя, климатът също търпи изменение.

Изследователите от Океанографския институт в Уудс Хоул и Университета в Маями разглеждат четири десетилетия данни от пролива Флорида, включително измервания на обема на морската вода, пренасяна през региона през това време.

Те установяват, че през последните 40 години преносът на Гълфстрийм е намалял с около 4 %, което определят като първото "убедително, недвусмислено наблюдателно доказателство" за забавяне. Въпреки че причините не са оценени в рамките на изследването, има 99 % вероятност това отслабване да не е случайно събитие, казват изследователите.

"Това е най-силното и категорично доказателство, с което разполагаме, за отслабването на това значимо за климата океанско течение", казва физичният океанограф Крис Пикуч от Океанографския институт в Уудс Хоул.

"Въпреки че можем да заявим категорично, че това отслабване се случва, не можем да кажем до каква степен то е свързано с изменението на климата или става дума за естествена вариация."

Проливите на Флорида демонстрират по особено добър начин въздействието на Гълфстрийм, който изтича от Мексиканския залив, около Флорида, нагоре по източното крайбрежие на САЩ и след това през Атлантическия океан. Течението отнася със себе си по-топла вода, която след това влияе на температурите, валежите, морското равнище, активността на ураганите и др. То пренася и хранителни вещества през океана, включително въглерод.

В този случай към данните, събрани от спътникови показания, подводни кабели и полеви записи, е приложен сложен Байесов модел, който изчислява вероятностите и несигурността с висока степен на точност.

Освен че представлява тревожен доклад за променящото се състояние на климата на Земята, проучването е и доказателство за това колко важни са дългосрочните наблюдения на океана за определяне на тенденциите, които продължават няколко десетилетия или дори повече.

Вече е ясно, че Гълфстрийм отслабва - и че глобалното затопляне е вероятна причина за това - но не сме толкова сигурни какво ще се случи по-нататък. Потокът и свързаните с него метеорологични модели са ключови компоненти в климата на планетата, като те влияят върху екстремните метеорологични явления, както и върху средните температури и нивата на валежите.

Необходимо е да се вземе предвид и как промените в климата ще предизвикат допълнителни смущения в метеорологичните системи. Изследователите, които стоят зад настоящото проучване, се надяват, че анализът на данните, който са използвали, може да бъде приложен и в други региони на океана.

"Гълфстриймът е жизненоважна артерия на океанската циркулация и затова последиците от отслабването му са глобални", казва океанографът Лиза Бил от Университета в Маями.

Изследването е публикувано в Geophysical Research Letters.

Източник: Science Alert