Пираните (Serrasalminae) са подсемейство всеядни сладководни риби от семейство Пиранови (Serrasalmidae). Обитават големите реки на Южна Америка. Известни са с острите си зъби и ненаситния си апетит за месо. Броят на видовете в семейството не е уточнен и според различни източници варира между 15 и 60 см.

Пираните са любимци във филмовото изкуство, дори си имат цял филм, кръстен на себе си (разбира се, в жанра на ужасите).

За пираните се носят страховити легенди, но всъщност рядко представляват опасност за човека. Отличават се с острите си като бръснач зъби и здрава челюст, но с тях преследват преди всичко риби и ракообразни. Съществуват над 30 вида пирани, но всъщност само четири от тях - Pristobrycon, Pygocentrus, Pygopristis and Serrasalmus - се считат за „истински пирани“ заради тясно специализираните им зъби.

Трябва да им се признае, че групово могат да бъдат доста опасни. Обикновено се движат на пасажи от няколко риби – от двойка до над 30 риби. Груповите им атаки им позволяват да убиват по-едри от тях животни. Отлично умеят да надушват кръвта, което привлича нови и нови пирани към местоположението. Накрая се получава така, че върху жертвата се нахвърлят постоянно нови пирани, като бройката им може да достигне стотици. Поради тази причина е възможно до 30 минути дребните хищници да изядат цял кон, което ги прави едни от най-хищните същества на планетата.

Все пак нека отбележим, че в Амазония са известни цели 30 вида растителноядни вида пираня, които, за разлика от своите месоядни братовчеди, се изхранват само с листа.