Не е вярно, че не можем да направим нищо, за да подобрим живота си тук, на планетата. Всеки жест е от значение. Всеки найлонов плик, всеки тампон за грим, всяка пластмасова бутилка.

Никой не твърди, че е лесно да живеем природосъобразно, но поне нещо можем да се опитаме да променим от навиците си.

Подбрали сме няколко идеи как можете да промените навиците си така, че да подпомогнете здравето на планетата ни.

1. Вместо да използвате мокри кърпи за премахване на грима или тампони, спрете се на вода  и сапун или ексфолиращи измивни лосиони.

2. Плащайте всички възможни сметки онлайн. Така ще спестите ненужно печатане на хартия – десетки и дори стотици касови бележки.

3. Вместо хартиени торби и найлонови пликчета използвайте платнени за многократна употреба.

4. Ако сте фенове на кафето, използвайте бамбукови чаши – те са издръжливи и създадени за многократна употреба. Някои си носят термочаша с кафе, направено у дома, или молят в кафенето да им го направят направо собствената чаша.

5. Поинтересувайте се за бамбукови клечки за уши вместо обикновените, които са един от най-сериозните замърсители на планетата.

6. Можете да си купувате насипен чай, вместо такъв в торбички, защото те се разграждат с години.

7. Ползвайте бамбукови четки за зъби – създадени са за много по-продължителна употреба. Желателно е да се сменят веднъж годишно, а не както пластмасовите – на 3-4 месеца.

8. Посадете дърво.

9. Откажете се от хартиените си фактури от мобилния си оператор.

10. Ходете пеша, карайте колело, ползвайте възможно най-малко автомобила си.

11. Предавайте старите си електроуреди за скрап, вместо да ги оставяте до кофите за боклук.

12. Изхвърляйте батериите само на уредените за това места, никога в кофата за боклук. Като цяло батериите могат да съдържат следните опасни за здравето елементи: живак, кадмий, олово, никел, магнезий, цинк, литий, желязо, сребро, живак, различни киселини и др.