Черешарката е красива птица от семейство Чинкови (Fringillidae). Тя е приблизителн два пъти по-голяма от домашното врабче и малко по-голяма от скорец. Има характерно масивно тяло, едра глава и клюн, къси крака и къса опашка. Дължината на тялото й достига до 18 св, а размахът на крилете – до 33 см. Теглото й е варира между 40 и 70 грама.

Интересното е, че човката на този вид птици е изключително здрава. Способна е да строши черешова костилка. Това е и любимата храна на черешарката – оттук й името й.

За да счупи ядката на черешата, птицата е в състояние да приложи сила, която е равна на приблизително 50 килограма! Впечатляващо, нали? Това е около 1000 пъти повече от тялото на теглото й.

Черешарката се среща в много части на Европа. Обитава широколистни и смесени гори. В България се среща през цялата година и не мигрира.