Мухоморките (Amanita) са род базидиеви гъби от семейство Мухоморкови. В широката си употреба названието „мухоморка“ е свързвано почти винаги само с неядливите и отровни гъби от този род. В масовото съзнание дълбоко е залегнала идеята, че мухоморките са смъртоносно отровни, което се отнася обаче само за зелената мухоморка (A. phalloides) и бялата мухоморка (A. virosa). За щастие, те са рядко срещани в България. Но все пак се срещат.

Затова, ако решите да отидете с кошница за гъби в гората, не си мислете, че е лесна работа.

Зелената мухоморка, смятана за най-опасната и отровна гъба на земята, се среща най-вече в гористи райони. Дори и най-малки количества от нея могат да бъдат фатални. Първите признаци на отравяне се проявяват много късно – най-рано след 6 часа. Често този срок е твърде много и изходът не е благоприятен. Но зелената мухоморка има и друга коварна черта – много прилича на млада гъба печурка и съответно опасността да бъде объркана е огромна – особено от човек, който не е познавач.

Как да ги различите? Най-очевидната разлика между тях е кръглата луковица, която отровната гъба крие под пънчето си. също така нейните пластинки са винаги бели, а при печурката варират между светлорозови до тъмнокафяви и дори черни.

Затова, ако все пак сте се отправили на бране на гъби, но имате съмнения за някой вид, по-добре не рискувайте и го оставете в гората.