Насекомите са първите живи същества, появили се на Земята преди повече от 400 млн. години. Оттогава са преживели 5 глобални катаклизма и са се оказали по-издръжливи и жизнеспособни от динозаврите.

Мислите си, че знаете всичко за тях? Представяме ви 20 наистина любопитни факта за тези невероятни създания:

1. Теглото на насекомите, които биват изяждани годишно от паяците на Земята, е по-голямо от теглото на всички живеещи на планетата хора.

2. В кръвта на снежните скорпиони се съдържа вещество, подобно на антифриз, благодарение на което те преживяват при температури до -6 градуса по Целзий. Ако такъв скорпион бъде взет в ръка, той умира.

3. За година женската хлебарка може да снесе над 2 млн. яйца. Хлебарката е способна и на друг, не по-малък подвиг – да живее до 9 дни без глава.

4. Мъжките щипалки имат по 2 пениса, всеки от които е по-дълъг от самата щипалка. Половите им органи са много крехки и лесно се чупят, затова майката-природа ги е дарила с “резервни”.

5. Мравките никога не спят. В света има почти толкова видове мравки (8800), колкото и птици (9000).

6. Пеперудите усещат вкуса на храната с помощта на задните си крачка, а цветът на крилете им се дължи на миниатюрни, припокриващи се една друга люспици, които отразяват слънчевата светлина.

7. Пчелите имат 5 очи. 3 от зрителните органи са разположени на горната част на главата, а 2 – отпред. Медоносната пчела маха с крила със скорост 11 400 пъти в минута, на което се дължи характерното й жужене.

8. Съществуват около 400 000 известни вида бръмбари. Размерите на най-големият от тях, бръмбара-титан, достигат до 17 см.

9. Водните кончета са най-бързолетящите насекоми. Скоростта им на движение достига 57 км/ч.

10. Насекомите са храна, богата на белтъчини, въглехидрати, витамини и минерали. В Тайланд те са всепризнат деликатес, като най-популярни са добре запържените щурци и скакалци.