Все още не знаем доста неща за новия коронавирус. Заболяването има симптоми, сходни с инфлуенцата, включително температура, кашлица и затруднено дишане. Неговата острота също варира. Изглежда, че най-уязвими са възрастните, хората с компрометирана имунна система и тези с вече съществуващи проблеми с дробовете и сърцето. COVID-19 обаче се проявява и прогресира по редица непредсказуеми начини. Тъй като вирусът е нов, ние все още не разполагаме с изграден имунитет срещу него. Лекарите все още проучват начина, по който той се държи в тялото ни, и всячески се опитват да намерят начин да му противодействат.

Могат ли домашните любимци да го пренасят?

Според Световната здравна организация (СЗО) и ветеринарите, най-вероятно нямате повод да се тревожите, че можете да предадете вируса на вашите пухкави приятели (или те на вас).

„Въпреки че в Хонконг е регистриран един случай на куче, заразено с COVID-19, не съществуват доказателства, според които кучетата, котките или които и да е други домашни любимци могат да предават COVID-19. COVID-19 се разпространява основно чрез капчици, произведени от заразения човек при кашлица, кихане или разговор. За да се предпазите, почиствайте ръцете си редовно и внимателно“, казват от СЗО.

Ветеринарите смятат, че кучетата не могат да хванат COVID-19

Според тях вирусът е бил открит в козината на въпросното куче от Хонконг и че той не го е разболял. „Състоянието на кучето не се влоши. Не е ясно дали пробата му е била положителна, защото е живяло в среда с човек, болен от COVID-19, или защото наистина се е заразило с вируса - обяснява ветеринарят Кристи Лонг от Modern Animal. – Тъй като кучето живее с пациент с COVID-19, много е възможно то да е „уловило“ вируса от околната среда посредством носа си.“

Кучетата могат да хванат определени коронавируси

Причината, поради която ветеринарите повдигат въобще въпроса „Могат ли кучетата да се заразят?“, е следната: съществуват определени щамове на коронавируса, които животните могат да хванат. Особено малките кученца. „Заболяването в този случай е леко и самоограничаващо се – обяснява Лонг. – Малките кученца са изложени на най-голям риск от инфекция", но ако бъдат ваксинирани навреме, всичко е наред.

Ветеринарите продължават да наблюдават внимателно новия коронавирус, за да се уверят, че няма да мутира във форма, която може да разболее и животните. Междувременно по-скоро нямаме повод за притеснения по този въпрос.