Домашните любимци заемат голяма част от живота ни и са част от семейството. Понякога, без да искаме, им вредим, затова трябва да внимаваме как се държим с тях, с какво ги храним, в какви условия ги отглеждаме.

Ето няколко мита за отглеждането на домашния ни любимец, които всички сме чували, но са напълно погрешни:

1. Порасналото куче не може да се превъзпита.

Вярно, че ще е по-трудно, но не и невъзможно. Стига да имате достатъчно търпение, всичко можете да постигнете. Това е все едно да кажете, че на късна възраст не можете да овладеете нов език – ще бъде по-трудно, но с желание всичко се постига.

2. Топлият нос = болно куче

Няма медицински доказателства, че топлият нос на кучето непременно означава, че не се чувства добре. Най-важно е да обръщате внимание на поведението на кучето и на това как се храни.

3. Човешката храна не може да навреди на домашния любимец

Може и още кака и за това сме писали много пъти. Ако месото и задушените зеленчуци например са полезни за кучето, то плодове, зеленчуци, шоколад и много други са изключително вредни и дори опасни за четириногия приятел.

4. Задължително е кучетата и котките да се ваксинират всяка година

Ваксинациите са от съществено значение за здравето на вашия домашен любимец, но не е необходимо да се правят всяка година, защото осигуряват дългосрочна защита. Най-обикновен кръвен тест може да ви покаже състоянието на имунната система на четириногия другар. За по-голяма сигурност можете да се консултирате с вашия ветеринар.