Кучетата могат да бъдат обучени да засичат над 90 процента от инфекциите с COVID-19 дори когато пациентите не проявяват симптоми. Това показва ново изследване, което тепърва трябва да мине през процес на рецензиране (и може да бъде прочетено ТУК). Неговите автори се надяват, че откритието им би могло да доведе до елиминирането на необходимостта от карантиниране на хората, пристигащи от чужди страни.

Благодарение на невероятното си обоняние – кучетата могат да надушат еквивалента на половин захарна лъжичка в басейн с олимпийски размери – те вече показаха, че могат да усетят различни заболявания като рак, малария и епилепсия.

Няколко предишни проучвания демонстрираха доказателство за концепцията, че кучетата са способни да надушват SARS-CoV-2.

Специалисти от Лондонското училище по тропическа медицина по ветеринарна медицина в Алфор и от Обществените болници в Париж решиха да видят дали кучетата могат да засичат специфичните химически смеси, които се срещат при болните от COVID-19.

Изследователите събират проби от дрехи и маски от хора с положителен тест за заболяването (с леки или силни симптоми). Чорапите на 200 души с COVID-19 са били подредени в лабораторни условия, а шест кучета, обучени да надушват наличието или отсъствието на химическата смес в тях, е трябвало да открият заболяването по тях. Животинките се справят повече от обещаващо. Те успяват да идентифицират правилните проби между 94% и 82% от случаите.

Впоследствие учените моделират колко ефективни биха били тези постижения в комбинация с традиционен PCR тест при засичането на COVID-19 у пациенти с леки симптоми (или без такива). Те откриват, че ако използваме кучетата на летищните терминали например, те биха могли да открият 91% от случаите, което би довело до 2,24 пъти по-ниска степен на трансмисия, отколкото ако ползваме само PCR тестове.

Източник: Science Alert