Учени откриха нов отделен коралов риф, разположен недалече от Големия бариерен риф, който се извисява на цели 500 метра – т.е. той е по-висок дори от Емпайър стейт билдинг (443 м) и кулите Петронас в Малайзия (451,9 м).

Това е първото подобно откритие в региона за последните 120 години. То е направено от екип от океанския институт „Шмит“ с помощта на технология за подводно картографиране. Впоследствие кораловият риф е заснет чрез камерите на робота SuBastian. В момента изследователите са се заели с 12-месечна мисия да картографират подводните региони около Австралия.

Гигантският риф, отделен от Големия бариерен риф, но все още прикрепен към океанското дъно, се присъединява към няколко други високи рифове в региона – включително този край о-в Рейн (важен хабитат за зелените костенурки).

„Това неочаквано откритие е поредното потвърждение, че продължаваме да откриваме неизвестни структури и нови видове в нашия океан – казва Уенди Шмит, съоснователка на океанския институт „Шмит“. – Открай време знанието ни за нещата, които се крият в океаните,  е ограничено. Благодарение на нови технологии, изпълняващи функцията на наши очи, уши и ръце в дълбините, ние можем да проучваме океана така, както никога досега.“

Според изследователите широчината на рифа е около 1,5 км в основата си и в най-високата си точка го делят около 40 м от повърхността на вода. Първоначалните снимки показват, че този природен феномен е дом на редица гъби, морски ветрила и всевъзможни меки корали.

Около структурата са забелязани и множество коралови рифови риби – от малки гастеропелециди до сиви рифови акули. Изглежда тя е преизпълнена с живот – ще ни бъдат необходими години, за да я изучим напълно.

Ако проявявате интерес, може да изгледате и това 4-часово видео, което показва пътешествията на SuBastian около новия риф.

Източник: Science Alert