Чаят е най-консумираната напитка в света след водата. Има освежаващ, леко горчив и тръпчив вкус. Чаят е удоволствие и наслада за сетивата, почивка и магия за душата, но също така носи и редица ползи за здравето – не само физическото, но и психическото.

Учените са установили, че в зависимост от настроението човек има нужда от различен тип чай, който му се отразява благотворно и му действа успокояващо. Ето и предложенията:

6. Когато изпитвате физическо неразположение и дискомфорт – чай от джинджифил. Ускорява метаболизма, подпомага храносмилателната система, има тонизиращо действие и се използва като профилактика срещу вируси и простуди. Коренът от джинджифил съдържа редица активни противовъзпалителни и антиоксидантни съединения, полезни за здравето (бета-каротин, капсаицин, кафеена киселина, куркумин и салицилат, биоактивни вещества и аминокиселини). Той е богат на желязо, натрий, калий и цинк, магнезиеви соли, фосфор, калций и витамините А, С, В1 и В2.

7. Когато изпитвате гняв и ярост – чай от лимон или портокал. Действа отпускащо, намалява нивата на стреса, като потиска коризола (хормон на стреса). Този вид чай е отличен източник на витамини C и витамин B1; съдържа активни минерали и витамини, включително фолиева киселина, антиоксиданти и др.

8. Когато сте под стрес и силно напрежение – чай от лайка. Намалява нивата на стреса; облекчава болките от мигрена; спомага за здравия сън; лекува стомашни болки; облекчава менструалните спазми; регулира нивата на кръвната захар; има силно противовъзпалителен ефект и антибактериален ефект за повишаване на имунната система. Чаят от лайка има много силни успокояващи свойства - осигурява добър сън, понижава нивата на стрес и облекчава симптомите на безпокойство и тревожност.

9. Когато сте в депресия – чай от лимонена трева. Лимонената трева е богата на витамини и минерали като витамин А, С и В, фолиева киселина, цинк, магнезий, желязо, калий и калций. Успокоява нервите и подобрява функцията на мозъка. Освен това оказва благоприятно въздействие и върху храносмилането. Чаят от лимонена трева има антидепресантни свойства, защото потиска чувството на безпокойството, подобрява настроението и повдига нивото на самоуважение благодарение на серотонина, който освобождава.

10. Когато изпитвате умора – зелен чай. Той е един от най-богатите източници на полезни антиоксидантни съединения. Тази чудна напитка помага в борбата срещу стреса и пролетната умора, подпомага работата на сърдечносъдовата и нервната система, забавя атеросклерозата, намалява риска от инфаркт и инсулт, бори се срещу метаболитния синдром, диабета, наднорменото тегло и още много други.

Към първата част