Завроподите - известните растителноядни динозаври с дълги шии и опашки и четири наподобяващи стълбове крака, са били най-големите сухоземни животни в историята на Земята с дължина до 30-36 метра и тегло колкото полуремарке, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. Current Biology.

Ново изследване изчислява за първи път броя на различните родословия на завроподи, които са достигнали огромни пропорции - 36 за период от около 100 милиона години, свързващ периодите юра и креда. 

Изследователите отбелязват, че не е имало универсална еволюционна стратегия за достигане на огромни размери, като тези родословия са се различавали едно от друго, въпреки сходния строеж на тялото, пише БТА. "Завроподите не са просто най-големите животни, които някога са ходили по Земята. Те независимо са си спечелили тази титла повече от 30 пъти през цялата си еволюционна история", казва палеонтологът и автор на изследването Майк Д'Емик от университета "Аделфи" в Ню Йорк.

Шампионът в тежка категория е аржентинозавърът, който е живял преди около 95 милиона години в Аржентина и е тежал около 76 тона. Следват брахиозавърът с тегло 63 тона и барозавърът с тегло 60 тона, като и двата рода са живели преди около 150 милиона години в западната част на Северна Америка.

С тегло около 48 тона следват няколко рода - Нотоколосус, Дреднаут и Патаготитан, които са обитавали Аржентина, австралийският Австралотитан, както и динозаври, живели в централната част на Китай.

Завроподите отстъпват по размери единствено на някои китове, най-големият от които е съвременният син кит с тегло до 150 тона. 

Въз основа на размерите на костите на крайниците, Д'Емик е изчислил телесната маса на около 190 от приблизително 250 известни вида завроподи. 

Изследването му е фокусирано върху родословия на завроподи, чиито представители са надвишавали по размери най-големите сухоземни животни. Критерият е определен от най-големите бозайници - родствениците на слоновете Палеолоксодон и Мамут, и на носорога Парацератериум с размери от порядъка на 17-25 метрични тона.

Д'Емик е идентифицирал 45 вида от 36 родословия на завроподи, които надхвърлят тези размери. 

Завроподите са се появили преди около 200 милиона години. Първият вид, достигнал впечатляващи размери, е Xinjiangtitan, който е живял преди около 165 милиона години в Китай. Последният е Аламозавър, който обитава югозападната част на САЩ непосредствено преди сблъсъка с астериод преди 66 милиона години, обрекъл на гибел динозаврите, от чието родословие оцеляват единствено птиците.

Резултатите от настоящото изследване противоречат на хипотезата от 19-и век, според която родословията на животните увеличават размера на тялото си постепенно с течение на времето. Внушителните размери са били от полза за завроподите, които са се конкурирали за ресурси с други растителноядни динозаври и са се сблъсквали с опасни месоядни динозаври.