Когато преди 66 млн. години една космическа скала пада на Земята и убива ¾ от всички растения и животни, включително повечето динозаври (с изключение на някои видове, които са предтечи на днешните птици), хлебарките също са бродили из планетата.

Ударът е опустошителен и образува масивни земетресения. Учените смятат, че е предизвикал и вулканични изригвания на хиляди километри от мястото на падане.

Как хлебарките успяват да оцелеят? Оказва се, че разполагат с всичко необходимо, за да преживеят подобна метеоритна катастрофа.

Ако някога сте виждали хлебарка, то вероятно сте забелязали, че телата им са изключително плоски. Това не е случайно. По-плоските насекоми могат да се промъкнат в и най-малките пролуки. Това им позволява да се скрият на практика навсякъде. Именно така вероятно са успели да преживеят и падането на астероида.

Когато космическата скала се врязва в Земята, температурите на повърхността се покачват мигновено. Много от животните просто няма къде да се скрият. Хлебарките обаче потенциално биха могли да се подслонят в миниатюрните процепи в почвата, които предоставят отлична защита от топлина.

Астероидът вдига във въздуха и огромно количество прах, което затъмнява небето и засенчва Слънцето. Вследствие на това температурите падат и условията по целия свят стават зимни. Растенията нямат достъп до слънчева светлина и малко по малко умират. Много други организми, които разчитат на тези растения, остават гладни.

Не и хлебарките. За разлика от някои насекоми, които предпочитат да се хранят с конкретно растение, хлебарките са всеядни. Това означава, че биха погълнали храна, която идва буквално отвсякъде – от други животни и растения, до картон, дрехи и дори изпражнения. Тази тяхна непридирчивост им позволява да се преборят и с тази трудност.

Хлебарките се отличават и с това, че снасят яйцата си в малки защитни обвивки. На пръв поглед приличат на сушени бобови зърна. Подобно на калъфите за телефони, те са твърди и защитават съдържанието от физически щети и други заплахи, включително наводнение и суша. Някои хлебарки вероятно са преживели част от метеоритната катастрофа от уюта на своята защитна обвивка.

Съвременните хлебарки могат да живеят на практика почти навсякъде по сушата – както из горещите тропици, така и на най-студените места на Земята. Според учените на планетата има над 4000 вида хлебарки.

Част от тези видове обичат да живеят сред хора и за отрицателно време се превръщат във вредители. Веднъж щом хлебарката се настани в дадена сграда, е изключително трудно да се „изсели“. Когато голям брой хлебарки живеят в нехигиенични места, те могат да разпространяват заболявания. Те образуват алергени, които могат да предизвикат астматични пристъпи и алергични реакции при някои хора.

Съвременните хлебарки са трудни за контролиране, тъй като редица химически инсектициди не им оказват никакво влияние. Освен това те разполагат със същите, които са позволили на техните предшественици да надживеят дори динозаврите. И все пак, хлебарките могат да ни бъдат и полезни – учените изучават техните тела, за да научат повече за начините, по които се придвижват. Това от своя страна може да спомогне за създаването на по-добри роботи.

И така… ако друг астероид падне на Земята днес, хлебарките със сигурност ще ни надживеят.