Хлебарките имат сериозен проблем във връзките с обществеността. Почти няма човек на този свят, който да не презира тази пълзяща гадинка. Това обаче е ОК, тъй като Майката природа обожава хлебарките. В края на краищата – майките са най-добрите, нали така?

В това специално издание на DNews Сара Парик отговаря на въпрос, поставен в Reddit, във връзка с това какви плюсове имат хлебарките за природата. Оказва се, че тези насекоми изпълняват няколко ключови функции.

Първо на първо – хората възприемат хлебарките като домашни вредители. На този свят обаче съществуват близо 4500 различни вида хлебарки и 99,7 процента от тях живеят далече и са почти изцяло независими от хората и техния боклук. В някои среди хлебарките изпълняват ролята на опрашители за различни растения и цветя. Именно техните хранителни навици обаче ги правят толкова полезни.

Хлебарките могат и биха изяли на практика почти всичко. В дома ви те изкарват прехраната си с остатъците от сапуна ви и дори лепило. Сред природата са способни да смелят растителни части, които принципно не са годни за ядене за другите животни. Изпражненията пък играят ключова роля във въглеродния цикъл в множество различни екосистеми. Разграждайки и изхвърляйки нещата, които никой друг не иска да яде, те връщат въглерода обратно в почвата.