Когато става дума за топлина и влажност, човешкото тяло вероятно не е толкова издръжливо, колкото предполагахме.

Сега едно от първите изследвания по темата установява, че когато влажността е достигнала абсолютния си максимум, горният предел на човешката адаптивност (при младите) е едва 31 градуса по Целзий.

Когато се потим, ние реално се охлаждаме. Ето защо е важно да вземем температурата, измерена с т.нар. влажен термометър, която включва и топлина, и влажност - колкото по-влажен е въздухът при по-висока температура, толкова по-трудно е да се охладим посредством потене.

В сравнение с горещите и сухи климати, човешкото тяло не може да издържа особено добре на горещи и влажни климати. Това е така, тъй като при 100 процента влажност нашата пот не може да се разсее толкова лесно и да охлади телата ни.

В една абсолютно суха среда пределът, в който можем да оцелеем, вероятно е около 50 градуса по Целзий. В една напълно влажна среда обаче телата ни ще получат топлинен удар при 31 градуса по Целзий, сочи новото проучване.

При по-продължително излагане на тези условия смъртта, уви, е неизбежна.

„Ако знаем какви са тези горни стойности на температурата и влажността, ще можем много по-добре да подготвим хората – особено онези, които са по-уязвими – преди настъпването на топлинна вълна”, казва физиологът Лари Кени от Държавния университет в Пенсилвания.

Изследването е публикувано в Journal of Applied Physiology.

Източник: Science Alert