Изумителни същества са пингвините.

Знаете ли, че Императорският пингвин обитава само студените води на антарктическата област и е най-големият вид в семейството на Пингвините?

Той може да достигне на височина до цели 1.4 метра. Теглото му впечатлява със своите почти 50 кг.

Императорските пингвини са в състояние да преплуват 15 км за 1 час, а когато търсят храна, се гмуркат на дълбочина до цели 500 метра.

Друга тяхна забележителна способност е, че могат да издържат под вода и без въздух цели 18-19 минути.

Освен това Императорските пингвини са единствените птици, които мътят през зимата. Женските снасят само по едно яйце в годината. А измътването му е задача на мъжкия. Изумителна е смяната на ролите при тези птици. Майката набавя храна от водата, а бащата поставя яйцето върху краката си и го скрива под кожна гънка, за да не измръзне в студа. Това продължава около 65 дни. За да спести енергия, спи през по-голямата част от времето. Истинска бащинска обич и топлина!

Често мъжките се събират на групи, като се редуват кой да стои по средата, за да се затопли най-добре. Ако малкото се излюпи, преди майката да се е върнала, бащата го слага на ходилата си, покрива го с гънката си и го храни с бяло млечно вещество, което се отделя от специална жлеза в хранопровода му. Женската се завръща след около месец-два, когато вече е събрала достатъчно храна в корема си. За да храни малкото си, тя я повръща. След това поема грижите за малкото в продължение на няколко седмици, а през това време бащата търси храна.

Когато навършат два месеца, възрастните устройват на малките „ясли“, където те получават топлина и закрила, като все още се хранят от своите родители. Много голям процент от пингвинчетата - близо 70% - не доживяват своето пълно развитие.