„Представителите на семейство Коткови и до днес не успяват да преодолеят високомерието, присъщо им още от времето, когато са били почитани в Древен Египет“.  Това прозорливо наблюдение принадлежи на английския писател  П.Г. Удхаус. Във всеки случай котките са съхранили през вековете тази своя тайнственост и своенравност. Понякога стопанинът с мъка разгадава поведението на своя любимец. Така, както е искал да го погалите, в следващия момент този пухкав немирник ви перва сърдито с лапа. Ето защо е толкова по-важно да усвоите „езика“ на тези капризни животни.

Защото, макар всяка писана да проявява свой собствен характер, всички те имат еднакъв език на тялото, който бързо издава какво се случва с тях в момента. Следните 7 сигнала би трябвало да познава всеки стопанин на котка.

1. Вдигната нагоре опашка и гърбица

Когато котката вдигне опашката си нагоре, трябва да сте нащрек: това е знак за крайно раздразнение и агресия. А ако в добавка направи и своя прочут „котешки гръб“, значи се готви за отбрана. Опитайте по възможност да умилостивите пухкавия си любимец с милувки.

2. Близане

Чувствайте се поласкани, когато котката оближе ръката ви, докато я галите: това е знак за голямо доверие и привързаност. Очевидно вашият пухчо ви смята за член на семейството си. 

3. Разширени зеници

Ако сте шофьор и пътна проверка установи, че зениците ви са разширени, вероятно ще ви подложат на тест за наркотици. При котките, обратно, разширените зеници показват силна емоция. Палитрата се простира от игривост през страх до агресивност.

4. Отъркване

Типично поведение на котките е да се отъркват в краката ви. Така четириногите един вид маркират територия. Освен това е мил начин да ви поздравят.

5. Увиснала опашка

Когато са умърлушени, хората увесват нос, а котките – опашка. Увисналата опашка може да означава страх, но също така  покорност и чувство за вина. Ако вашата котка ви посрещне с увиснала опашка, добре е да огледате жилището – може би писаната е направила някоя беля.

6. Хапане

Всеизвестно е, че котките са индивидуалисти. Дори най-дружелюбната писана понякога се нуждае от време за себе си. Ако ви хапе, това обикновено означава: „Остави ме на мира!“ Не го приемайте навътре, в края на краищата и хората понякога имат нужда от лично пространство.  Лекото захапване пък е знак за игривост.

7. Завита опашка

Ако котката ви посрещне с леко завита нагоре опашка, значи вършите всичко правилно. Това поведение показва, че вашият пухчо се чувства добре и е в мир със себе си и със света.

Виждате, че не е нужно много, за да разбирате езика на котките. Кой знае, дали древните египтяни щяха да почитат грациозните четириноги, ако разпознаваха тези сигнали?