Учени от Университета на Саутхамптън изчислиха количеството на въглеродни емисии по време на най-топлия период от епохата на плиоцена – преди близо 3.3 млн. години. По това време морското равнище е било много по-високо, а полярните шапки – много по-малки. Самата планета е била с 3°C градуса по-топла от днес. Изследователите вярват, че до 2025-а в атмосферата ни ще има много по-голямо количество CO2 – такова, каквото на Земята не е имало през последните 3.3 млн. години.

Екипът е използвал микроскопичен фосилизиран зоопланктон от седименти в дълбините на Карибско море, за да изчислят атмосферния въглероден диоксид. Композицията на тяхната обвивка зависи от pH-то на водата, което от своя страна се влияе от атмосферното CO2. Проучването им се фокусира върху период от 200 000 години (преди около 3.35 млн. години). Фокусът им пада върху средата на плиоцена, когато климатът бавно е започвал да се затопля (и когато средните глобални температури са били много по-високи от днешните). Именно по този начин изследователите са успели да установят как нивата на въглероден диоксид са се променяли на всеки 3000-6000 години.

„Знанието за CO2 по време на геологичното ни минало е от съществено значение, тъй като ни показва как климатичната система, ледените покривки и морските нива са се променяли въз основа на по-високите нива на CO2. Решихме да изучим изключително подробно този конкретен времеви интервал, тъй като ни предоставя много добра контекстуална информация за сегашното състояние на климата“, казва д-р Елвин де ла Вега, главен ръководител на проучването.

Д-р Де ла Вега и колегите ѝ установяват, че по време на най-топлите години от този период нивата на въглероден диоксид са били между 380 и 420 части на милион (ppm) в атмосферата. През май 2020-а ние преминахме прага от 417 ppm.

Тази стойност се променя постоянно вследствие на няколко фактора, но тенденцията за увеличение е ясно установена. През последното десетилетие нивата са се покачвали с около 2.4 ppm на година. Дори и да приемем една по-консервативна стойност за сегашното ниво, след 5 години ще задминем нивата от плиоцена.

Изследването е публикувано в Scientific Reports.