Психолози от университета на Хъл установиха, че делфините (и по-специално афалите) притежават личностни характеристики, сходни с тези при хората и други примати (като например маймуните).

За да достигнат до тези заключения, учените са проучили 134 делфина из осем различни държави в продължение на почти едно десетилетие (от 2012-та досега), пише Mail Online. Те установяват, че и те, подобно на приматите, проявяват любопитство, социални са и се отличават със смесица от "екстровертност и сговорчивост".

"Подобно на приматите и делфините са интелигентни и социални", каза д-р Блейк Мортън, психолог в университета на Хъл. - Ние заключихме, че ако фактори като интелигентност и "стадност" допринасят за характера, то делфините, подобно на приматите, би трябвало да са развили сходни личностни характеристики."

Макар да са се адаптирали към живот във водата и последният им общ предшественик с приматите да е живял преди 95 милиона години, афалите наподобяват видовете примати по "няколко поведенчески и когнитивни черти".

И шимпанзетата, и делфините живеят в динамични общности, които се събират или разделят по няколко пъти на ден в зависимост от дейността, имат сравнително големи мозъци. Според петфакторния модел за личността, подобно на хората, и при делфините поведението се отличава с пет фактора - отвореност към опита, насоченост към другите, екстровертност, невротизъм и съзнателност.

Изследваните делфини - 56 мъжки и 78 женски екземпляра, са били наблюдавани във водите на Мексико, Франция, САЩ, Нидерландия, Швеция, Бахамските острови, Каймановите острови и Кюрасао.

Изследването е публикувано в Journal of Comparative Psychology