За да се презастраховат, много майки избягват много дълго време да въвеждат в храненето на детето трудносмилаеми продукти и такива, които образуват газове: боб, леща, грах, нахут, зелен фасул.

Избягват също и да им готвят карфиол, броколи и други зеленчуци, в които има повече влакнини, повече целулоза или пък са известни като алергени. 
Като лещата и фъстъците, например, които са известни провокатори на алергии.

Когато става въпрос за детското хранене, винаги трябва да действаме много внимателно и отговорно. В тази връзка за храносмилането и здравето на малкото дете може да бъде опасно дори и кравето мляко. В периода между 6 месеца и три години детето ще опита доста хранителни алергени, като белтъка в кравето мляко, и ако сте внимателни, нямате основание да се страхувате.  

Знаете вероятно и, че мед не се дава преди три години, защото, колкото и да е полезен, може да представлява опасност за малкото, тъй като има вероятност да съдържа специфична бактерия, която да произведе застрашаващ живота токсин. 

Има същопродукти, които не е ОК да включвате в менюто преди 3-годишна възраст.

С изключение на тях и на цитрусовите плодове и киви, които дразнят лигавицата на стомаха и е редно да ги въвеждате по-внимателно след като детето навърши година и половина, а мъхестите и горските плодове – праскови, ягоди и малини чак след две години, тъй като предизвикват алергии, можете да действате по-смело.

В противен случай малкото ще яде само супа от сладки картофи, пюре от морков и тиква и настъргани ябълки.

Все пак, трябва да действате с повишено внимание. Можете полека-лека да разнообразявате храненето още след 9-я месец, а ако се притеснявате или съмнявате, че детето е алергично – след като навърши 1 годинка.