Когато първите камъни на Стоунхендж са били издигнати, най-старото дърво в света вероятно вече е съществувало на Земята в продължение на векове, твърди ново изследване.

Древният гигант - кипарисовидна фицроя (Fitzroya cupressoides), известна още като Прадядото (или Gran Abuelo на испански) – се извисява над клисура в чилийските Анди. Според нов компютърен модел дървото е на около 5400 години.

Ако тази датировка бъде потвърдена, това означава, че Прадядото е с почти 600 години по-стар от сегашния рекордьор - калифорнийския бор (Pinus longaeva), известен като Матусал.

Точната възраст на кипарисовидната фицроя обаче се оспорва, тъй като за да бъде потвърдена официално, специалисти трябва да анализират пръстените на самото дърво – метод, известен като дендрохронология (златният стандарт в това отношение). А в момента, разбира се, не разполагаме с тези данни.

Данните, лежащи в основата на модела, не са публично достъпни, нито са преминали през процедура за анонимно рецензиране.

Независимо колко старо е това дърво, в момента то се намира в опасност и трябва да бъде защитено, казва Джонатан Баричивич от Лабораторията по климата и околната среда в Париж – изследователят, който създава модела.

„В изключително лошо състояние е заради туризма“ и дървото е засегнато и от изменението на климата, казва той пред Live Science.

Колко старо е дървото Gran Abuelo?

Първоначално се смяташе, че 60-метровата кипарисовидна фицроя, извисяваща се над мъгливите гори на чилийския национален парк "Алерсе Костеро" – е приблизително на 3500 години. Баричивич обаче казва, че учените никога не са анализирали възрастта му систематично.

„Искахме да разкажем историята на дървото, за да можем да го валоризираме и защитим“, допълва той.

Ето защо през 2020 г. Баричивич и неговият колега Антонио Лара – професор по лесовъдство и природни ресурси от Австралийски университет в Чили – използват неразрушителна техника, за да извадят малко ядро от дървото, улавящо около 2465 години от пръстените на дървото. Т-образната бормашина обаче не успява да достигне до центъра на „прадядото“, чийто диаметър е 4 м, което означава, че много от пръстените все още не са взети предвид.

За да определи останалата част от годините, екипът разработва математически модел, който взима предвид как F. Cupressoides нараства в различните стадий от живота си – от фиданка до зряло дърво. Моделът включва и вариации в растежа, базирани на съревнованието с останалата растителност и променливите елементи в средата и климата.

Впоследствие екипът използва модела, за да симулира 10 000 пъти траекторията на растеж на дървото. Според Баричивич тези симулации дават сравнително точен диапазон на предполагаемата възраст на Gran Abuelo.

Моделът изчислява, че дървото е най-вероятно на около 5400 години. То обаче може да е дори на 6000  (абсолютната крайност на възрастта му), но съществува и 80 процента шанс да е на малко повече от 5000 години. Всички симулации на траекторията на растежа обаче показват, че то е най-малко на 4100 години. „Като имаме предвид размера му, дори и дървото да расте изключително бързо, то не може да е по-младо от това“, допълва Баричивич.

Източник: Science Alert