Броят на хората, починали заради екстремни горещини, се е увеличил с 68 процента в глобален мащаб през последните две десетилетия и възлиза на няколкостотин хиляди души, съобщи ТАСС, позовавайки се на изследване, направено от британското списание "Лансет".

"Преживяваме критичен момент, екстремните метеорологични условия оказват пряко въздействие върху здравето, изостряйки по-специално сърдечносъдовите и респираторните заболявания", се посочва в извадка от доклада на изследователите, цитирана от испанския вестник "20 минути" (20 Minutos).

Повишаването на температурите допринася и за "разпространението на опасни патогени, и по-специално на тези, които причиняват малария и холера", отбелязват още експертите.

Данните, предоставени от изследователите, показват, че броят на дните, в които се наблюдават необичайни метеорологични условия, се е увеличил с 61 процента за последните 20 години. Само в Испания и Португалия горещините тази година отнеха живота на 1700 души, предава БТА. Юли тази година стана един от най-горещите и сухи месеци в световната и европейската история, като почти всички сухоземни райони в Северното полукълбо са се затоплили значително над средното ниво, съобщи по-рано европейската сателитна и метеорологична система "Коперник" (Copernicus). Екстремните горещини в Европа доведоха до суша и пожари, които нанесоха сериозни щети на екосистемите, допринесоха за търговския дефицит и изостриха кризата с инфлацията.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, коментирайки тези статистически данни, заяви, че "климатичната криза ще убие човечеството, ако то не предприеме спешни действия".