Най-тежкият и най-голям сухоземен бозайник на планетата официално е африканският слон. Той тежи впечатляващите 7.5 т, като може да достигне до 10 т, а височината му е до 4 м.

Най-едрият регистриран слон е убитият в Ангола през 1955 г. африкански слон с тегло 12,234 тона. Малките се раждат с тегло 120 кг.

Африканският слон има глава с големи уши и дълъг хобот, който е образуван от срастването на носа и горната устна. Хоботът е изключително гъвкав и служи за хващане, за хранене, за поставяне на вода в устата и за къпане. И мъжките, и женските слонове имат бивни, като при мъжките понякога достигат до цели 3 м и тежат до 100 кг.

Въпреки внушителните си размери тези гиганти са учудващо подвижни – могат да развият до 40 км/ч. – тоест те са два пъти по-бързо от човека.

Тази фигура обаче не се поддържа лесно. На ден африканските слонове изяждат до 200 кг трева, шума, клони, плодове и корени.

Хоботът, който използват за ядене, пиене и захващане, може да достигне до 2.5-3 м. С негова помощ тези бозайници могат да излеят в стомаха си съдържанието на цели 6 бутилки вода наведнъж.