Хипопотамът е вид едър бозайник от семейство Хипопотамови. Достига на дължина до 5 м, а на височина – до 1,5 м. Теглото му може да достигне до впечатляващите 4 тона. Не се подвеждайте по вида му – мислите си, че е тромав и дебел? Нищо подобно – минимална част от теглото му е мазнина.

В огромната му уста има 4 кучешки зъба, всеки от които е страховито оръжие и може да достигне цели 70 см. На суша скоростта му може да достигне до 35 км/ч. Хипопотамът може да отвори устата си до 180 градуса. Това е важно, ако хипопотамът трябва да се защити или дори само да изплаши други животни. Обитават пространства край плитки езера или бавнотечащи води.

Живеят на стада, състоящи се предимно от женски и млади животни. В стадото имат един мъжки, който предвожда. Той очертава територията на стадото, като я маркира с изпражнения и урина. Ако чужд мъжки се опита да навлезе в тази защитена територия, двамата гиганти се впускат в битка, която се оказва борба на живот и смърт – буквално! С огромните си кучешки зъби и резци мъжкият хипопотам цели да счупи челюстта или краката на съперника си, което на практика ще му гарантира победата.