Според проучванията собствениците на кучета много често обичат повече домашния си любимец, отколкото другите хора. Грижат се за тях като за свои деца и ги даряват с безрезервна любов. Трябва да знаете, че и кучетата се чувстват по същия начин. Готови са да защитят своя стопанин на всяка цена и го обичат повече от себе си.

Специалистите казват, че най-красноречивият начин, по който кучето изразява обичта си към стопанина, е като сложи лапата си върху него.

Ако някога ви се е искало кучето ви да можеше да говори или поне да намери начин да ви покаже дали ви обича, или не, желанието ви е изпълнено. Е, поне отчасти. Макар да не могат да комуникират с нас вербално, кучетата показват чувствата си чрез своите лапи и езика на тялото си.

Когато кучето се доближи до вас и сложи лапа върху коляното ви например, всъщност иска да ви каже, че ви обича и оценява всичко, което правите за него. Според експертите по поведението на кучето когато галите домашния си любимец и той протяга в отговор лапа към вас, това изразява същото.

Понякога протягането на лапа може да означава и друго. Кучетата могат да разчитат човешките емоции. Ако сте тъжни например и вашето куче се доближи и ви подаде лапа, това най-вероятно означава, че се опитва да ви утеши и да ви напомни, че не сте сами.

Подаването на лапа може да означава също, че вашият космат приятел просто търси вниманието ви и има нужда от вас. Не забравяйте, че кучетата имат нужди, подобни на тези на малко дете. Обичат да са край вас, търсят вниманието и одобрението ви, чувстват се пренебрегнати, когато не им обърнете внимание. Друг начин да ви покажат, че се чувстват самотни, е като седнат легнат в краката ви например.

Това е техният начин да са близо до вас. Сладко, нали?

Цветелина Велчева по материали от Bright Side