Всяка година приблизително 9 млн. души по света (или всеки шести) умират преждевременно заради замърсяването на въздуха. Това сочи нов доклад на учени, публикуван в престижното списание "Лансет".

Докладът е първият, който отчита влиянието на замърсяването във въздуха, водата, почвата, както и на работното място, върху здравето, икономиката и обществото като цяло. Той посочва, че по-голямата част от смъртните случаи са вследствие от незаразни болести, включително хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), рак на белия дроб, сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

Само в рамките на Европейския съюз заради замърсяването умират преждевременно около 400 000 души, като мръсният въздух навън се посочва като най-вредния източник.

Замърсяването в затворени пространства, което е следствие от горенето на изкопаеми горива и отопление например, се посочва като основен здравословен риск за хората с ниски и средни доходи.

Използването на изкопаеми горива се посочва като ключов източник на голяма част от замърсяването, което засяга както страните с нисък доход, така и тези с висок.

Нещо повече - смъртните случаи, причинени от мръсния въздух, надвишават броя на починалите от малария, СПИН и катастрофи взети заедно. Превенцията продължава да е пренебрегвана, констатират учените. Данните сочат, че от 2015 година смъртните случаи, причинени от мръсния въздух, са нараснали със 7%.

Можете да прочетете целия доклад тук.