Какво по-хубаво от това да съчетаете любовта си към растенията и ползите за здравето? От Bright Side представят 7 растения, които са лесни за отглеждане у дома и същевременно ще ви се отблагодарят за грижите с подобряване на здравословното ви състояние:

 

Gallery

1. Гинко билоба

Гинко билоба е семенно растение – едно от най-древните растения и същевременно сред най-често използваните билки в китайската медицина. Предвид антиоксидантните и противовъзпалителните й свойства гинко билобадата помага при слаба деменция, умора и дори може да спомогне за костни и ставни лечения.

Снимка: Shutterstock

Gallery

2. Лайка

Въпреки че най-често се използва за чай, лайката се използва от хилядолетия за лекуване на различни болести. Съществуват проучвания, които доказват, че подобрява качеството на съня, регулира нивата на кръвната захар, помага дори при тежко заболяване като рак на щитовидната жлеза.

Снимка: Shutterstock

Gallery

3. Ехинацея

Ехинацеята, известна още като розова шишарка, е една от най-популярните в традиционната и холистичната медицина билки. Ехинацеята е мощен антиоксидант и е известна с благотворното си влияние върху имунната си система. Неслучайно я наричат най-големия враг на грипа. Освен че е отличен помощник в борбата с различни инфекции и вируси, намалява също нивата на стреса.

Снимка: Shutterstock

Gallery

4. Треска

Въпреки че на външен вид прилича на лайката, треската има различни свойства. Обикновено се използва за понижаване на температурата (оттук и името й), а скорошни проучвания са установили, че се използва успешно и за болкоуспокоително, както и в борбата с рака.

Снимка: Shutterstock

Gallery

5. Джинджифил

Вероятно вече сте използвали джинджифила в кухнята, тъй като придава силен и специфичен аромат на ястията, но освен това носи редица ползи за здравето ни. Верен помощник в борбата с килограмите е, намалява гаденето при бременност. Не на последно място – помага за намаляване на болките при менструация.

Снимка: Shutterstock

Gallery

6. Розмарин

Подобно на джинджифила, и розмаринът се използва в кулинарията от много време и също носи редица ползи за здравето ни. Тази билка е отличен антиоксидант и подпомага имунната ни система. Полезен е при депресивни състояния, намалява нивата на стреса и подобрява паметта.

Снимка: Shutterstock

Gallery

7. Алое

Алое вера е сред най-популярните растения, което има редица приложения от хиляди години. Няколко проучвания сочат, че помага при изгаряния (включително слънчеви изгаряния), успокоява зачервяванията на кожата и раздразненията, причинени от акне.

Снимка: Shutterstock