Кученцата притежават потенциала да носят огромна полза на собствениците си и могат да бъдат истинска утеха в трудни времена като настоящия локдаун. Но грижата за мъничето може да бъде и предизвикателство. Докато един от четирима купувачи по време на пандемията признава, че си е взел кученце в резултат на импулсивно решение, то останалите са го направили с ясното съзнание, че поемат отговорност за бъдещето на четириногото.

Успехът на дълготрайните отношения куче-стопанин зависи от изграждането на добра основа. По-долу са изброени 6 неща, които всеки собственик на малко кученце е длъжен да знае, за да се грижи правилно за новия си най-добър приятел.

1. Движение

Докато мнозина собственици си представят как ще предприемат дълги романтични разходки с пухкавото си топче, истината е, че палетата, особено ерите породи,  не бива да се движат много. Кученцата пращят от енергия, но техните кости и стави са меки и неукрепнали и лесно може да се повредят. Прекаленото движение е почти толкова вредно колкото и липсата му. Ако кученцето е свръхактивно на такава ранна възраст, възможно е да се стигне до здравни проблеми, като тазобедрена дисплазия, деформация на растежа и двигателни нарушения. Няма точен отговор на въпроса какво е оптималното време, за което палетата да бъдат извеждани на разходка. Основното правило гласи по пет минути на месец възраст, два пъти дневно. По тази логика едно 16-седмично кученце се нуждае само от 40 минути движение.

2. Ваксинации

Едно от най-важните неща, които като новоизлюпен собственик трябва да направите през първите седмици от живота на кученцето си, е да го ваксинирате. Ваксинациите предпазват кучето от най-различни потенциално опасни патогени, сред които парвовирус, инфекциозен трахеобронхит (кучешка кашлица), хепатит и лептоспироза. Обикновено палетата получават първия набор ваксини между осмата и десетата си седмица, а следващия – 2-3 седмици по-късно. Не се препоръчва кученцата да влизат в контакт с неваксинирани кучета, докато не са напълно защитени; затова разходките в парка са забранени. Все пак може да се разхождат в квартала, за да се улесни социализацията им.

3. Социализация

Има множество важни стадии в развитието на кучетата, един от които е социализацията. Това трябва да стане между 3-ата и 16-ата седмица от живота на палето. През този сравнително кратък период е задължително кученцата да се запознаят с възможно най-голям брой хора, животни и ситуации. Ако пропуснете да социализирате любимеца си, това може да даде отражение върху по-нататъшния му живот, изразяващо се в силен страх от тези стимули, а в някои случаи и в сериозни поведенчески проблеми. Кучета, на които е бил отказван контакт с деца, може по-късно да проявят свръхреакции в тяхно присъствие, да се хвърлят върху им и дори да се опитват да ги хапят. Излишно е да подчертаваме колко важно е да излагате кученцата на колкото може повече гледки, звуци и миризми. По този начин ще ги научите да се справят по-лесно с живота.

Очаквайте останалите 3 важни съвета по-късно през деня.