Свързани с климата заплахи като наводнения, горещи вълни и суша са увеличили вредното въздействия на повече от половината от стотиците известни инфекциозни заболявания при хората като малария, хантавирусите, холера и антракс, установи изследване, цитирано от Асошиейтед прес.

Авторите му са анализирали медицинска литература за установени случаи на заболявания и са установили, че 218 от известните 375 инфекциозни болести при хората или 58 на сто от тях се влошават от някое от десетте проявления на изменението на климата, допълва БТА. Още от времето на Хипократ лекарите свързват болестите с времето, но новото изследване показва колко силно е влиянието на климата върху човешкото здраве.

"Когато климатът се променя, рискът от тези заболявания също се променя", казва съавторът на изследването д-р Джонатан Пац, директор на Института по глобално здраве в университета на Уисконсин-Мадисън.

Лекари, сред които и Пац, казват, че според тях болестите са симптоми на боледуващата Земя.

"Резултатите от това изследване са плашещи и илюстрират добре огромните последици от изменението на климата върху човешките патогени", каза д-р Карлос дел Рио, специалист по инфекциозни болести в университета Емъри, който не участва в изследването. "Ние, работещите в областта на инфекциозните болести и микробиологията, трябва да превърнем изменението на климата в един от приоритетите си и всички трябва да работим заедно, за да предотвратим това, което без съмнение ще е катастрофа в резултат на климатичните промени".

Освен върху инфекциозните болести, авторите на изследването са разширили обхвата му и върху всички видове човешки заболявания като астма, алергии и дори ухапвания от животни, за да установят как заболяванията се свързват с климатичните заплахи. Те установяват общо 286 уникални болести, като 223 от тях се влошават от въздействието на климата, девет се ограничават от него, а при 54 има случаи и на влошаване, и на ограничаване.

Ръководителят на изследването Камило Мора, анализатор на климатични данни в университета на Хавай каза, че е важно да се отбележи, че целта на изследването не е да прогнозира бъдещи случаи на заболявания.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Climate Change.