Четириногите питомци са известни с това, че буквално поглъщат храната си, без да я дъвчат. И точно това е проблемът! Именно този навик ги прави особено чувствителни, когато току-що са се нахранили.

Ако кучето току-що е яло, добре е да се въздържате от някои неща, за да не му прилошее. Ето какво трябва да избягвате на всяка цена, за да не получи преплитане на червата – животозастрашаващо състояние, което се среща и при кучетата:

1. Да вдигате кучето на ръце

О, не! Не е добра идея да вдигате любимеца си на ръце, след като се е наял. Кучетата имат страшно чувствителен стомах и бързо може да повърнат, ако без да искате им притиснете корема. А вие със сигурност не искате да рискувате, нали?

2. Да го карате на тича

Докато за нас, хората, е полезно да се раздвижим след обилно хранене, то нещата при кучето не стоят така. Една обиколка с бавен ход няма да навреди, но не водете кучето на разстояние, което изисква бърза крачка или бягане. Това може да доведе до неразположение и дори до повръщане.

3. Да играете с него

Може да претоварите кучето си, ако искате да играете с него непосредствено след хранене. Оставете на четириногия си другар 1-2 часа за храносмилане, преди да лудувате заедно.

4. Да приемате гости

Признайте, че предпочитате да ви оставят на спокойствие, след като сте се нахранили до насита. При кучето не е по-различно.  Това, за което със сигурност няма желание след ядене, е да посреща гости. Посещенията го изнервят и най-добре гостът да му се покаже чак когато е смляло храната си.

5. Да му вземете веднага купичката

Наистина ужасна идея! Ако веднага след ядене дръпнете паничката на кучето, дори да е наполовина пълна, вие – макар и несъзнателно – му показвате кой е господарят. То ще иска да защити храната си, понякога агресивно, при което ще се почувства объркано и несигурно.

Важно! Кучето ви не обича да го безпокоят, докато се храни. Ако се чувства постоянно наблюдавано от вас, може изведнъж да се задави или да не се осмели да си довърши обяда.