Едва 20 компании в света са източник на повече от половината пластмасови изделия за еднократна употреба. Това става ясно от ново проучване разкриващо опустошителното въздействие на тези бизнеси върху околната среда, пише Си Ен Би Си.

Пластмасовите продукти за еднократна употреба, сред които бутилки, опаковки за храни и торбички, се произвеждат почти единствено от изкопаеми горива. Тези продукти имат кратък жизнен цикъл и в крайна сметка се изгарят, трупат на сметища или се озовават в океаните.

Според изследването Plastic Waste Makers Index 20 нефтохимични корпорации произвеждащи полимери (ключова суровина за производство на пластмасовите продукти), отговарят за 55% от отпадъците от пластмасови изделия за еднократна употреба в света. Прочуването бе публикувано от Фондация Minderoo, като в неговото изготвяне са участвали академици от London School of Economics, Stockholm Environment Institute, Wood Mackenzie и други.

На върха на класацията е американският енергиен гигант ExxonMobil, който „допринася“ с 5,9 млн. метрични тона пластмасови отпадъци за световното замърсяване. Следват американската химическа компания Dow и китайската нефтохимическата корпорация Sinopec. Изследователите посочват като главни замърсители още Indorama Ventures, Saudi Aramco, PetroChina, LyondellBasell, Reliance Industries, Braskem, Alpek SA de CV, Borealis, Lotte Chemical, INEOS, Total, Jiangsu Hailun Petrochemical, Far Eastern New Century, Formosa Plastics Corporation, China Energy Investment Group, PTT и China Resources.

Проучването включва по-дълъг списък със 100 компании, които са източник на 90% от пластмасови изделия за еднократна употреба в света.

В изследването се отбелязва още, че близо 60% от публичното финансиране, допринасящо за кризата с отпадъците, идва от 20 международни банки. От 2011 г. насам секторът е подкрепен със заеми за общо 30 млрд. долара от тези 20 финансови институции, сред които личат имената на Barclays, HSBC и Bank of America.

Отделя се и внимание на най-големите замърсители сред държавите. На база критерий глава от населението лидери са Австралия и САЩ, които годишно генерират над 50 килограма отпадъци от пластмасови продукти за еднократна употреба. Южна Корея и Великобритания генерират над 40 килограма на човек за година.

В Китай, който е най-големият производител на пластмасови изделия за еднократна употреба в света, един човек генерира 18 кг. отпадъци годишно.

„Траекториите на климатичната криза и кризата с пластмасовите отпадъци са поразително сходни и се преплитат все повече“, коментира бившият вицепрезидент на САЩ Ал Гор в изявление, придружаващо прочуването.

„Докато осведоменост около цената на замърсяването с пластмаса расте, нефтохимическата индустрия ни казва, че вината е в нас, насочвайки вниманието към промяна в поведението на крайните потребители на тези продукти, вместо към разрешаване на проблема при неговия източник“, добави той.

Източник: Мениджър Нюз