Един милиард души може да бъдат засегнати от екстремно високи температури ако глобалното затопляне достигне 2 градуса по Целзий над нивата преди индустриалната революция, става ясно от ново проучване, цитирано от Блумбърг.

Според изследване на Националната метеорологична служба на Великобритания (Met Office) повишението на глобалните температури с 2 градуса по Целзий ще доведе до 15-кратно повишение на риска от смъртоносната комбинация от високи температури и влажност на планетата.

При ръст от 4 градуса по Целзий почти половината от населението на планетата ще живее в засегнати от тези промени зони, става ясно от прочуването, публикувано по време на конференция на ООН по изменението на климата COP26 в Глазгоу.

За изследването от Met Office са използвали индикатор, който комбинира горещината и влажността, известен като температура на мокра крушка (wet-bulb temperature). Това е температурата, отчетена от термометър, покрит с напоена с вода кърпа. След като този индикатор премине 32 градуса по Целзий, хората са изложени на екстремен здравен риск, като това важи особено за хората, занимаващи се с физически труд на открито. При 35 градуса по Целзий човешкото тяло вече не може да се охлажда с потене и здрав човек може да умре на сянка в рамките на шест часа.

Прочуването е базирано на финансирания от ЕС Helix project, който картографира рисковете от суша, наводнения, пожари и хранителна несигурност. Макар че тропичните страни, сред които Бразилия и Етиопия, са подложени на най-голям риск от подобни явления, лидерът на Helix project Ричард Бетс предупреждава, че повечето региони по света вероятно ще бъдат засегнати от ефекта на климатичните промени.

„Колкото е по-високо нивото на затопляне, толкова по-тежки и широкоразпространени ще бъдат рисковете за животите на хората“, коментира Бетс. Според изследователите тези рискове могат да бъдат избегнати ако бъдат предприети бързи действия за ограничаване на ръста на глобалната температура.

Източник: Мениджър Нюз