Българската кухня, поради специфичното местоположение на страната на пътя между Европа и Азия, споделя редица ястия както с другите балкански кухни, така и с персийската, турската и гръцката: мусака, кебапчета, кюфтета, баклава... Но българските варианти са по-различни и това ги отличава от останалите. Мусаката например, е с картофи и кайма с традиционна заливка от разбити с кисело мляко яйца, а не с патладжан и бешамел. А има и такива храни, които просто няма къде другаде да опитате, като шкембе чорбата.

Бялото саламурено сирене и киселото мляко – визитната картичка на страната

Сериозно място на българската трапеза заемат тези два продукта, които са и уникални за страната. Поднасят се както на закуска, така и на вечеря, и са част от едни от най-любимите и популярни български ястия: прочутата и любима на всички чужденци шопска салата, екзотичния за мнозина „Бял мъж“, както и различните баници, които се отличават не само по вкус и плънка, но и по начин на правене в зависимост от региона.

В България обаче се яде и много месо: на скара, задушено или сушено, задължително полято с руйно червено вино. Банска капама, чомлек и разбира се, родопско чеверме са нещо, което не просто гали всички вкусови рецептори, но ви кара да се влюбите в тях завинаги.

Гювече. Снимка: Matyas Rehak / Shutterstock

10 ястия + 1 напитка, които да опитате в България

Българските ястия са любопитна смесица от вкусове и традиции, наследство от минали господства и местни влияния. Независимо дали сте чужденец или местен, това са ястията, които не бива да подминавате и по-често да хапвате.

Таратор

Студена супа, приготвена от кисело мляко, краставица, чесън и копър. Може да се поръси със ситно натрошени орехи, но не е задължително.

Сирене

Бяло саламурено сирене (овче, краве или козе), което дори самостоятелно поднесено e невероятно вкусно.

Шопска салата

Една от най-известните български салати. Приготвя се от домати, краставици, зелени чушки, лук и настъргано или натрошено сирене.

Супи и чорби

Те са отделна глава в българската кухня и впечатляват с многообразието си: от свежите пролетни супи с коприва до засищащия боб по манастирски, от обредния курбан от шилешко или овче месо до прочутата шкембе чорба, обилно поръсена със стрити люти чушки и овкусена с намачкан чесън в оцет.

Татарски кюфтета

Кюфтета с много подправки и сърцевина от кисели краставички и разтопен кашкавал.

Сарми

Българските сарми могат да са както от лозови листа, така и от листа кисело зеле. Както постни, така и с месо. Както задушени в тенджера под капак, така и печени на фурна. Но винаги много вкусни.

Баница

Типично българско ястие, приготвено от фини или ръчно точени кори. Плънката може да бъде както солена, така и сладка: с яйца и сирене, различни зеленини, кайма, кисело зеле, праз, тиква, ориз и др. Баницата е идеална за закуска с кисело мляко и е една от най-популярните улични храни.

Готвено месо със зеленчуци

Тук разнообразието е наистина огромно. Вкусни яхнии със сочни късчета месо, кълцано месо със зеленчуци в глинен гювеч, прочутата банска капама, чомлек, осмянка (приготвя се от тлъсто свинско и праз, непосредствено след коленето на прасето по Коледа).

Кебапчета

Името кебапче произлиза от турската дума кебап и също се пече на скара. Но каймата е смес от свинско и говеждо, с характерни подправки, сред които се долавя и кимион.

Чеверме

Снимка: vedrana2701 / Shutterstock

То е цял ритуал, обикновено свързан с Гергьовден и пролетните празници. Цялото агне на шиш се пече дълго (почти цял ден) с бавно въртене над жарава, която е задължително от дърва, а не въглища.

Ракия

Точно както не можем да споменем Гърция, без да кажем добра дума за нейните узо и ципура, така няма как да отделим България от националната напитка ракия. Прави се от грозде или плодове, като сливовата е особено добра.

2 баници и 2 питки от различни краища на България, които да опитате

Странджански зелник

Необходими продукти:

  • 1 пакет фини кори, препоръчваме София Мел Фини Кори
  • 400 зеленини (спанак, лапад, киселец, манголд, листа от цвекло)
  • 300 г овче сирене
  • 5-6 яйца, според размера
  • ½ л прясно мляко
  • ½ кофичка кисело мляко
  • 90 мл олио + за намазване
  • 1 ч.л. сушен джоджен
  • щипка сол

Начин на приготвяне:

1. Нарежете зеленините по-ситно и ги намачкайте с малко сол, джоджена и олиото. Добавете натрошеното на ръка сирене, разбъркайте.

2. Разбийте яйцата, прибавете двата вида мляко и разбъркайте добре.

3. Разбъркайте двете смеси и започнете да редите зелника. На всеки две кори разпределете от плънката по цялата повърхност, след което завийте по-хлабаво на руло.

4. Сложете готовите кори в намазнена тава като за вита баница. С остатъка от плънката залейте зелника и го изпечете до зачервяване в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Родопски клин

Снимка: GK1982 / Shutterstock

Необходими продукти:

  • 1 пакет фини кори, препоръчваме София Мел Фини Кори
  • 1 ч.ч. ориз
  • 5 яйца
  • 400 г сирене
  • 200 г масло
  • олио
  • сол

Начин на приготвяне:

1. Сварете ориза в 3 чаши вода, като добавите в течността малко сол. А към финала и част от маслото.

2. Разбийте яйцата с вилица, добавете натрошеното сирене и посолете съвсем леко, ако желаете.

3. Разбъркайте ориза с яйчната смес.

4. Започнете да редите клина като на дъното на голям тиган с диаметър, колкото най-големия ви котлон на печката, поставите три кори. Намажете ги с масло и разпределете част от сместа. Поставете две кори, масло и отново плънка. И така, докато плънката свърши. Завършете с три кори, намазани с масло.

5. Изпечете клина на котлона на средна степен, като по средата на печенето, с помощта на по-голяма чиния, обърнете клина, за да се изпече и от другата страна.

Добруджанска пита със семена

Необходими продукти:

  • 800 г брашно, препоръчваме София Мел Класик
  • 400 мл топло прясно мляко
  • 150 г сирене
  • 3 яйца
  • 1 глава лук
  • 1 кубче прясна мая
  • 1 ч. ч. олио + 1 с.л. за лука
  • 1 ч.л. захар
  • щипка сол
  • микс от семена, за поръсване

Начин на приготвяне:

1. Разтворете маята в половината мляко, добавете захарта и малко брашно. Изчакайте да се активира.

2. През това време нарежете лука много ситно и го запържете до златисто в 1 с.л. олио. Извадете и оставете да се охлади.

3. Пресейте брашното, добавете солта и направете кладенче. Сипете в него активираната смес, останалото мляко, разбитите две яйца и един белтък. Омесете меко тесто, покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса.

4. След като тестото удвои обема си, разделете на осем части. Всяка леко разтеглете с ръце, намажете обилно с олиото, поръсете със сирене и лук, завийте на руло, което увийте на охлюв.

5. Подредете готовите охлюви в намазнена тавичка във формата на слънце. Покрийте с кърпа и изчакайте да втаса още веднъж.

6. Готовото тесто намажете с разбития с малко вода отделен жълтък, поръсете обилно със семена и изпечете в загрята на 200 градуса фурна за около 40 минути.

Тракийска празнична погача

Снимка: Kremena Ruseva / Shutterstock

Необходими продукти:

  • 800 г брашно, препоръваме София Мел Екстра
  • 300 мл прясно мляко
  • 100 г разтопено масло
  • 100 г мас
  • 3 яйца + жълтък
  • 1 кубче прясна мая
  • 1 с.л. мед + 1 ч.л.
  • 1 с.л. сол

Начин на приготвяне:

1. Активирайте маята в прясното мляко, като добавите и 1 с.л. брашно.

2. Разбъркайте двата вида мазнина, добавете и супената лъжица мед.

3. Пресейте брашното, направете кладенче и в него чукнете трите яйца, добавете солта и активираната смес. Омесете гладко тесто, покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса.

4. След като тестото удвои обема си, разделете на 12 топки. Всяка разточете на кора, която намажете обилно с мазнината.

5. Подредете всички кори една върху друга и ги навийте на руло, след което ги нарежете на шайби. Подредете шайбите в намазнена тава като цвете, покрийте и приберете на топло да втаса повторно.

6. Разбийте жълтъка с чаената лъжичка мед и намажете погачата. Изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 40 минути.

Автор: Деси Тодорова

Проектът се осъществява с подкрепата на София МелKotányi и President; консултант: Кулинарна академия HRC