Изследователите са открили няколко причини, поради които тъжната музика всъщност повдига настроението ни.

Тъжните песни ни оказват емоционална подкрепа, помагат ни да разберем, че лошите неща се случват по принцип, че загуби преживяваме всички. В известен смисъл тъжната музика е като верен приятел, макар и въображаем, който разбира болката ни и ни помага да се справим с чувствата си.

Нещо повече, плейлистата с тъжни песни може да върне спомените ни за важни моменти от живота ни, което да пробуди чувство на носталгия. Изглежда, че носталгията ни харесва повече от тъжния текст на песента.

Според едно любопитно проучване едва 25% от хората, които слушат тъжна музика, започват да изпитват тъга. Останалите съобщават за най-различни чувства, сред които водещото е именно носталгия. Учените обясняват, че носталгията може да бъде много полезна, тъй като засилва усещането ни на социализиране и приобщаване, намалява стреса и повдига самочувствието ни.

Тъжната музика спомага също за развитието на емпатията ни, защото ни позволява да станем съпричастни на чуждите емоции, което от своя страна засилва емоционалните връзки с другите.

Затова, когато слушаме тъжна музика, не просто се учим да се справяме със собствените си чувства, но също и се приобщаваме към една колективна болка. Това изживяване ни напомня, че и другите преминават през подобни изпитания, че и другите страдат.

Понякога слушането на тъжна музика може да бъде равнозначно на грижа за себе си. Сякаш си позволявате да се отдадете на чувствата си, вместо да се мъчите да ги прикриете и преглътнете. Може би невинаги е лесно, но това е естествена част от живота.

Не бива да се страхуваме от чувствата си, защото това е човешко. Нека позволим на музиката да ни преведе през най-дълбинните кътчета на душата ни.

Bright Side