Запомнете това заради собственото ви спокойствие! 10 практични препоръки.

Семейство, дом, роднини – всичко това трябва да бъде нашето безопасно гнездо далеч от бурите на стресирания ни живот. Обаче обикновено именно семейството ни разбива сърцето ни така както не може да го направи никой друг.

Всички знаем, че ако приятелят ни или гаджето ни се случат „отровни“, то по-просто е да се разделим и навярно сте чели много съвети за това как е най-добре да се направи… Но как да постъпим, ако „отровен“ се оказва човек, свързан с вас чрез родствени връзки?

В такава ситуация често не можем да се обърнем и да се отдалечим, оставяйки зад гърба си такъв роднина. Или чувстваме, че не искаме да направим това… или, например, че не ни подобава да постъпим по този начин. Тогава какво да правим, когато наш близък роднина буквално ни трови живота? Как да постъпим с чувството ни за дълг, объркване и предателство и как да залепим отломките от разбитото си сърце?

Първо, приемете факта, че далеч не всяко семейство е здраво в кой да е смисъл на тази дума, не на всяко семейство може  да се опрем в труден момент, и не винаги нашето семейство е този „дом“, в който можем да се върнем. Далеч не всяка нишка, свързваща семейството в едно, е изтъкана от взаимно уважение, любов и поддръжка. Обикновено така нареченото „семейство“ означава само това, че вие носите в себе си някаква обща част от генетичен код. И нищо повече. И както и другите хора около нас, някои членове на семейството ни ни помагат да достигнем небето, а други – ни забиват в земята до шия.

Второ, вие трябва да разберете, че отровният член на семейството ви може самият той да се намира в сложен период от своя жизнен път. Той може да е болен, да е обезпокоен за нещо, а възможно е просто да не му достига любов и емоционална поддръжка. И в този случай може точно вие да се окажете човекът, който ще успее да го изслуша, да го подпомогне и погрижи за него (макар че каквато и да е причината, вие все пак трябва да се научите да се защитавате от „отровното“ му поведение).

Помнете, че въпреки че всеки „отровен“ роднина е уникална личност и се налага за всеки отделен случай да се търси индивидуален подход, има няколко напълно универсални принципи, които си струва да запомните заради собственото си спокойствие.

1. „Отровният“ роднина може и да не е лош човек, но той може и да не е човекът, за който си струва редовно да отделяте време. Не всички отровни семейни взаимоотношения се инициират от хора, които съзнателно искат да ви навредят. Някои от тях може да са хора, които действително са загрижени за вас – хора, чиито намерения и помисли са чисти като първи сняг, но методите на тяхното въплъщаване в живота ви карат да искате повече и само присъствието на такива хора ви кара да жертвате собственото си щастие и благополучие. И затова, каквото и да ни струва, ни се налага да страним от такива добродушковци – макар и само за миг отдих. Просто вие не можете да си позволите ежедневно да се саморазрушавате заради някой друг. Вие трябва да поставите собственото си благополучие на първо място. И ако затова трябва да прекарвате по-малко време с някой родственик, да обичате някого от разстояние, да бягате от ситуации, от които ви е доста тежко – е, какво пък, това си е ваше право. Заради съхранение на собственото си здраве.

2. Токсичните хора често умело се скриват зад пасивна агресия. Пасивно-агресивното поведение може да има много форми, но най-често се изразява като невербална агресия, проявяваща се като негативно поведение. С прости думи, това е когато вместо да ви кажат направо как се чувстват, те ви дават да разберете това чрез много непреки и дразнещи начини. Вместо да ви кажат, че са ядосани, те ще намерят много начини да ви „ужилят“, докато не им обърнете внимание. И най-вероятно вие също ще изпуснете нервите си. Токсични ли са подобни взаимоотношения? Несъмнено. В крайна сметка те показват преди всичко, че този човек вярва, че не може да си позволи директно да им каже какво го притеснява. Не забравяйте, че повечето съзнателни човешки същества няма да видят никаква причина за пасивно-агресивно поведение към вас, ако знаят и чувстват, че могат, без никаква опасност, директно да кажат всичко, което мислят. С други думи, няма нужда да крият чувствата си зад пасивно-агресивно поведение, ако смятат, че няма да бъдат съдени или критикувани за начина си на мислене. Затова се опитайте близките ви да разберат, че ще ги приемете такива, каквито са, че те изобщо не са длъжни да споделят вашите идеи и мнения, но ще се радвате, ако понякога можете да разчитате на тяхната подкрепа. И ако ги е грижа за вас, тогава най-вероятно ще го получите - и във всеки случай те ще бъдат готови на компромис. Е, ако те откажат и продължат да се държат пасивно-агресивно, добре - винаги можете да се отдалечите от тях на необходимото разстояние. Емоционалното изнудване не е вид изнудване, на което трябва да се подчинявате.

3. Те със сигурност ще се опитат да ви подчинят на волята си - ако им позволите. Всички сме чували за училищните хулигани и техния тормоз над по-слаби или добродушни ученици, но токсичните роднини понякога могат да бъдат многократно по-лоши от тези хулигани. Да тормозиш други хора е лошо. Това е всичко, точка и никакви „но“! Никой няма и не може да има право да обижда и унижава друг човек като личност. Но за съжаление има хора, които просто не могат да бъдат щастливи, докато не стъпчат нечие самоуважение в мръсотията. И трябва да се научите да устоявате на тези мръсни трикове. Имайте смелостта да го направите. Не ги разочаровайте. Запомнете – никой не може да ви накара да се почувствате безполезен човек, ако вие самите не го надарите с тази сила. Да, изисква се голяма смелост, за да се изправиш срещу враговете си и още повече, когато тези врагове се окажат твои приятели и роднини. За съжаление понякога откриваме хора, които изпитват емоционално насилие на най-неочаквани места. Обърнете внимание на това как хората около вас се отнасят към вас и се опитайте да забележите техните шеги - дори ако, както си мислите, те са съвсем безобидни. И ако престанат да бъдат безобидни, спрете ги без никакво съжаление. Да, можете да издържите много от роднини - но не и нещо, което застрашава самата цялост на вашата личност.

4. Да се преструвате, че токсичното поведение на роднина е напълно нормално, не е нормално. Ако не защитавате интересите си, тогава вие сами няма да забележите как токсичните роднини ще започнат да използват трудния си характер, за да получат специално отношение от вас към себе си. И вие ще се съгласите с тях, просто защото, добре... ще бъде по-лесно просто да направите това, което искат от вас, отколкото да влезете в нова битка. Но това е погрешно. Улеснявайки живота си в краткосрочен план, вие го правите мрачен за много по-дълъг период. Ако възнаграждавате токсичните хора за тяхното поведение, те няма да се променят. Никога. Ето защо ви съветваме да съберете волята си в юмрук и веднъж завинаги да разберете, че не трябва да изпълнявате поръчките на никого. Спрете да се движите на пръсти около тези хора и да се оправдавате отново и отново за постоянното им подло поведение. Постоянните емоционални сцени, пълни с негативизъм, не са нещо, с което да се примирявате непрекъснато. И ако някой във вашето семейство вече е над 18 години и все още не се е научил да се държи като разумен и отговорен възрастен (поне през повечето време), тогава е време да отвърнете на удара и да започнете да защитавате собствените си интереси.

5. Само защото те живеят ден за ден, не означава, че трябва да правите същото. Не забравяйте да се грижите за себе си. Ако се случи да сте принудени да живеете или работите с токсичен човек, опитайте се да сте сигурни, че винаги имате достатъчно време да останете насаме със себе си, да се отпуснете и да се възстановите. Ако трябва непрекъснато да се превъплъщавате в ролята на разумен възрастен, знаете много добре колко изтощително може да бъде това и ако не внимавате, токсичността на вашата среда може да зарази и вас. Токсичните роднини могат да ви лишат от сън, като изпълват ума ви с постоянни съмнения, мисли и въпроси: „Прав ли съм, както си мисля? Може би наистина съм лош човек и имат причина да ме презират? Как изобщо могат да направят това? Толкова съм наранен и засрамен!" И целият този водовъртеж от лоши мисли може да се върти в главата ви седмици, месеци и дори години. Понякога точно това правят токсичните хора. Те искат да ви подлудят, за да изглеждате като „лош човек“, който се държи нерационално. Понякога токсичните хора просто не разбират защо се чувстват по начина, по който се чувстват, неспособни да видят на косъм отвъд собствените си емоционални нужди... и това в крайна сметка се прелива в токсична комуникация и поведение. И тъй като не можете да контролирате действията им, ви остава само едно нещо - да се грижите за себе си. Грижа във всеки смисъл на думата, дори само за да можете да поддържате фокус, психическо и физическо здраве и способността да бъдете позитивни, дори когато негативността ви заобикаля. Здравословният сън, медитацията, молитвата и редовните упражнения могат да направят чудеса в това отношение.