Не можем без индустрии, които са силно зависими от въглерода, като въглища, природен газ, бетонобъркачки или нефтохимикали, защото благодарение на тях ние получаваме основни продукти за нашето ежедневие. Възможно е обаче да се намалят емисиите му в атмосферата чрез процеси, които улавят емитирания CO2. В тази борба засега има две основни системи. Тази, която се опитва да улови този въглерод от атмосферата и тази, която се опитва да го улови директно в дейностите, където се произвежда. И в двете се проучват частични решения, но те могат да помогнат за облекчаване на проблема, пише Niusdiario.es. 

Ауди и торфените блата в Германия 

Това е много обещаващо проучване, тъй като торфените блата са находищата, които съдържат най-много въглерод в най-малкото пространство от земната повъхност. Въпреки че покриват само 3% от повърхността на планетата, те съхраняват повече въглерод от цялата биомаса в горите на Земята. Блатото е влажна зона, обикновено пълна с разлагащ се растителен материал, тиня и кал. 

Фондацията на Audi за околна среда провежда проучване в различни райони на Германия за това как опазването на тези торфени блата в земеделските земи може да бъде възнаградено за усилията, положени при такова органично и естествено улавяне на CO2. От друга страна, те също изучават как биха могли да комбинират методи на отглеждане като палудикултура (земеделие във влажни зони), както и комбинацията му с фотоволтаично поколение.

"Прахосмукачки" в Швейцария 

Тези фабрики за абсорбиране на CO2 от въздуха вече работят и в Швейцария, и в Исландия, и на други места. ClimeWorks е компанията, която ги управлява и нейната задача е да филтрира атмосферата, като отделя въглерода и след това го концентрира, смесва с вода и го изпраща под земята, за предпочитане сред базалтови скали. Там за по-малко от две години този въглерод ще се минерализира и ще се фиксира. 

Цената е висока, тъй като струва около 500 евро на тон за филтриране и извличане на CO2, но ако тези въглеродни "фабрики" се комбинират с други геотермални централи, както CarbFix прави в Исландия, управлението им ще излезе малко по-евтино. Но ефективността му е интересна. Според някои измервания, извършени в подобен завод в Янчаг (Китай), тези съоръжения биха могли да улавят CO2, отделян от около 80 000 автомобила годишно.

Кули в Китай 

В Пекин се провеждат тестове с гигантски кули или комини с дължина над 18 метра, които използват светлина и слънчева топлина, за да загреят въздуха и да го насочат към серия от свързани филтри, които събират въглерод и връщат между 5 и 8 милиона метра кубически метра чист въздух в атмосферата всеки ден, което представлява 19% намаление на частиците от околната среда. 

Идеята е да се мащабират тези кули, като те достигнат до 500 метра височина. Полученият материал, който има повече от 40% въглерод, е вещество, много подобно на диамантите. За направата на всяко парче се използва въглерода, получен след филтриране на 1000 кубически метра пекински въздух.

Балони в Африка 

High Hopes е малка израелска компания, почти лаборатория. Голямата идея идва от нейния основател - ученият Еран Орен, който осъзнава, че за да се намалят разходите за абсорбиране на CO2, е необходимо да се премине към горния слой на атмосферата, където температурата пада под 80 градуса по Целзий, което води до трансформация на CO2, с известна помощ, но много лесно, в сух лед. Този процес се нарича криодекантация. Освен това, наличието на вятър позволява замразеният въглерод да се събира почти без да е необходимо да се харчи енергия за преминаване на въздуха през филтрите.

Идеята е да се изстрелят балони с горещ въздух на височина между 10 и 15 километра, където да прекарват известно време в събиране на CO2 и след това да ги карат да се спускат. С повишаването на температурата CO2 ще се преобразува обратно в газ, като се поставя под налягане в специални резервоари и е готов за "геоотвличане" в земните недра.