Всички сме ставали свидетели на лошо държание с хора, които реално са изключително добри, разбрани и направо мили. Защо се случва това и къде е логиката зад подобен феномен? Според ново изследване лошото държане с такива хора е форма на наказание от страна на общността им. Обикновено засяга твърде щедрите и кооперативни хора. Открай време хората от всички култури са подозрителни към добрите хора и то особено към онези, които са по-добри или които се държат по-добре от средното ниво на всички останали. Именно това “социално изпъкване” води до социално “наказание” от страна на онези, които се чувстват застрашени по някаква причина от разликите в поведението.

Подобно лошо отношение се наблюдава най-вече с условия на съревнование и конкуренция от някакъв вид, най-вече на работното място. “Най-често всички обичат онези, които са кооперативни и се сработват и разбират с хората, т.н. добри хора. И на всички ни харесва когато лошите хора получават това, което са заслужили, и когато добрите получават отплата за добрите неща, които са направили. Но истината е, че понякога именно добрите получават лошо отношение”, коментира професор Пат Баркли, един от авторите на изследването.

“Най-добрите наистина се мразят от много от останалите и това е закономерност, която може да се засече в голям брой култури”, допълва той. Дорисравнително балансираните общества като тези на ловците и събирачите на растения  демонстрират този феномен: общността се обединява, за да спре от доминация онези, които са най-добри ловци и най-добри събирачи.

Psy Blog