Обича ме, не ме обича. И така докато свършат листчетата на маргаритката. Копнежът по недостижимия обект на желание сигурно е познат на всички. Проучване сред потребителки на Facebook разкрива, че дамите особено се наслаждават на несигурността. Те просто обожават играта на котка и мишка... в която те са мишлето.

Когато говорим за сърдечни терзания, инстинктите ни явно отричат неписаните социални договори между половете, пише FYI Living. Обикновено нещата между хората са сравнително прости - ако ме харесваш, ще опитам и аз да те харесам, ако не - вероятно ще ме отблъснеш.

Социолозите наричат това поведение принцип на реципрочността, което означава, че хората заплащат за отношението със същата монета. Жените в проучването на Вирджинския университет обаче били средно два пъти по-привлечени от мъжете, за които не били сигурни дали ги харесват или не. Нещо повече - дамите разказали, че били най-щастливи, когато си общували именно с тези недостижими мъже.

Защо несигурността въодушевява жените, още не е ясно. Еволюционната гледна точка не може да предложи решение на загадката - ясно е, че мъж, който си играе игрички в любовта, не може да бъде стабилен баща на поколение. По-вероятно е по време на първата фаза на привличането женският мозък да навлиза във фаза на лека психоза, подобна на състоянието при силна зависимост, когато организмът ни копнее най-много за онова, което ни е забранено. Засега обаче това предположение остава в сферата на спекулациите.