След повече от 25 години на проучвания, английски учени най-сетне откриха жена, която има допълнителен вид конусовидна клетка в окото си. Тази клетка е рецептор, който установява цветовете около нас и благодарение на новия вид, който се среща изключително рядко, жената може да вижда невероятните 99 милиона повече цветове от всички нас.

Според невролозите, хора като тази жена попадат в изключително рядката група на "тетрахроматите" - хора със супер зрение, които се различават от повечето от нас, които с а трихромати (с три вида конусовидни клетки в очите).

Всеки един вид такава клетка може да различи около 100 нюанса, така че като вземем предвид всички възможни комбинации от трите вида клетки, обикновеният човек е в състояние да различи около един милион различни цветове. Повечето далтонисти пък имат само два функциониращи вида конусовидни клетки, поради което те виждат едва 10 000 варианта. На свой ред, почти всички бозайници, сред които кучетата и повечето маймуни, са дихромати.

Жената от Северна Англия е доктор по професия и нейното име не се разкрива. Тя е известна само с кодовото наименование cDa29 и е била открита преди около две години. Идеята за тетрахроматите е лансирана през 1948 г. от холандския учен Х. Л. да Врийс, който се натъква на този феномен, докато изследва далтонисти, припомня Science Alert. До края на 80-те години обаче почти никой не се интересува от това и разбирането за този необичаен вид зрение е минимално.

Сега учените се надяват, че ще могат да извършат нови изследвания, които да ни помогнат да разберем как се формира четвъртия вид клетка.