“По-голямата част от Източна Европа е обхваната от област на високо атмосферно налягане и времето ще бъде предимно слънчево.” Стотици и хиляди пъти сме чували това съобщение, което ни кара да се усмихнем и вдига настроението ни. Каква обаче е връзката между високото налягане и хубавото време? И съответно защо при ниско налягане времето е лошо?

Нека първо си припомним, че за нормално се приема атмосферното налягане, което уравновесява теглото на

живачен стълб с височина 76 см (760 мм)

и напречно сечение 1 кв. см при температура 0 градуса по Целзий на височина на морското равнище и географска ширина 45 градуса (България е между 41 и 44 градуса северна ширина). Единицата за измерване е атмосфера – 1 атм. е равна на 760 мм живачен стълб. По-късно са въведени и единиците бар и паскал. 1 милибар (1000 мбар=1 бар) е равен на сила от 100 нютона върху 1 кв. м. Един паскал пък е 1 нютон на квадратен метър. Така 1 мбар е равен на 1 хектопаскал, а 1 атмосфера (нормалното налягане) се равнява на около 1013 хектопаскала.

Налягането е пряко

свързано с движенията на въздушните маси.

Важно е дали се намираме на място, където въздухът се издига нагоре, или се спуска надолу. Там, където се спуска надолу, на практика цялата атмосфера “ни натиска”, съответно налягането е високо. Когато въздухът се издига, атмосферното налягане намалява.

И какво общо има това с времето?

Там, където налягането е ниско, т.е. въздухът се вдига нагоре, обикновено вали дъжд. Екстремният пример за това е екваториалната област. Ето какво се случва там: Слънцето е в зенита си, т.е. пече с най-голяма сила, и преди обяд нагрява близките до земята въздушни слоеве. Топлият въздух, както е известно, се издига нагоре, което означава ниско атмосферно налягане. Затова на екватора налягането постоянно е ниско. Но не сме свършили: въздухът, който се издига, постепенно се изстудява и в един момент достига височина, където е толкова студено, че

влагата в него кондензира,

образуват се облаци и започва проливен дъжд. Ето я връзката: ниско налягане = въздухът се издига нагоре, влагата кондензира, вали.

А какво се случва при високо налягане? Точно обратното. Въздушните маси се спускат към земята и колкото по-ниско са, толкова повече се затоплят и съответно стават по-сухи, така че не е възможен конденз и образуване на облаци. Значи високо налягане = сух въздух, малко облаци, много слънце. Екстремният пример за това са пустините – Сахара например е област с постоянно високо атмосферно налягане.

България се намира в район, в който се редуват

ту високо, ту ниско налягане. Ако трябва да сме честни, така е по-интересно. Пък и ни позволява да говорим и за барометър на настроението. Показва ли уредът високо налягане, това означава и повишено настроение.

Автор: Гергана Стоилова