Грипната ваксина предпазва милиони хора по света от свързани от различни грипни заболявания и дори смърт. Броят на ваксинациите в световен мащаб обаче е нисък по редица причини.

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ по време на грипния сезон 2019-2019 едва 45 процента от възрастните американци са се ваксинирали. Въпреки че наблюдаваме увеличение с 8 процента спрямо 2017-2018, трябва да имаме предвид, че желаният за страната таргет е цели 70 процента.

Един от най-често срещаните митове по отношение на грипните ваксини е, че те ви заразяват с грип. Това обаче просто не е вярно. Вирусът във ваксината не е активен. А един неактивен вирус не може да пренася дадено заболяване. Да, имунната ви система ще откликне на ваксината и най-вероятно ще почувствате тези ефекти. Но това не означава, че сте се заразили с грип.

Виж още: Грипните ваксини – между митовете и фактите

Има ли хора, които се разболяват веднага след като са ваксинирани? Разбира се, става дума за заразяване, което вероятно се е случило преди инжекцията, и са необходими няколко дни, за да се появят симптомите, или е просто съвпадение (и може да не е грип). Грипната ваксина има нужда от две седмици, за да предостави защита, а инкубационният период на грипа е около 2-5 дни. Човек, който се е заразил с грип в рамките на по-малко от седмица след инжекцията, е бил заразен преди ваксинирането. Дори и при живата ваксина в носния спрей, отслабеният вирус не може да причини грип.

Заслужава да се отбележи, че някои хора може да се почувстват болнави няколко дни, до две седмици след ваксинирането. Главоболието, гаденето, леката температура и общото наразположение обикновено се дължат на това, че имунната система се задейства да образува антитела срещу съответните щамове на вируса.

Ако увеличим грипните ваксини само с 1 процент, можем да спасим стотици животи

Според скорошно изследване според него само 1 процент увеличение в имунизациите ще доведе до 795 смъртни случаи по-малко. Нещо повече – 14.5 млн. работни часа няма да бъдат загубени заради боледуване.

„В парично отношение това значи, че всяка една ваксинация се равнява на 63 долара в социални осигуровки заради по-малкото смъртни случаи и 87 долара вследствие на не чак толкова честото отсъствие от работа“, казва Кори Уайт, един от участниците в изследването.

Според данни на американския Център за контрол и превенция на заболяванията 3-11 процента от населението на страната се разболява от инфлуенца всяка година. Много други изпълняват ролята на носители на това остро инфекциозно заболяване, без да проявяват каквито и да било симптоми. Това води до близо 12-79 хил. смъртни случаи в САЩ всяка година.

Хората у нас, които всяка година умират от усложненията на грипа, са от 1000 до няколко хиляди. Точната бройка обаче е недоказуема, тъй като не може да е ясно дали възрастен човек не е починал от заболяването, от което е страдал, докато същевременно е боледувал от грип.

За разлика от повечето ваксини, които трябва да получите през живота си, тази против инфлуенца трябва да се бие всяка година, за да бъде ефективна. Защо? Много просто – съществуват множество щамове на вируса и те еволюират постоянно.

Дори и да сте сравнително здрави и да не попадате в рисковата група (хора над 75-гоишна възраст, деца под 6 години, бременни жени и хора със слаба имунна система), ваксината против грип може да попречи на цялостното разпространение на инфлуенцата. А това са добри новини за по-уязвимите към вируса хора.