Бебетата, особено в първите си месеци, се усмихват насън и са толкова сладки, докато спят, че не ви се иска да спрете да ги гледате. Надали се чудите защо те правят това или може би го свързвате с някаква загадка, която няма обяснение.

Всъщност усмивката насън на новороденото си има своето научно обяснение. Тя е също етап от развитието на малкото, точно като пълзенето и прохождането.

Рефлекторна усмивка

Този тип усмивка обикновено трае съвсем кратко и може да възникне без реална причина. Ще забележите, че бебето ви наистина започва да се усмихва, едва когато то стане на около 3 месеца.

Въздух в корема

Друга потенциална причина за усмивка може да бъде, че бебето ви има повече въздух в коремчето си. Установено е, че новородените правят гримаса, много наподобяваща усмивка, именно при колики или когато просто пълнят памперса.

Социална усмивка

Около третия месец усмивката претърпява промяна. И тя се вижда най-вече в начина, по който бебето избира времето, когато да се усмихва. Според учените това са първите му социални знаци, с които то опитва да общува.

Усмивката насън не е странно явление. Това обикновено се случва във фазата на REM, която настъпва след около 90 минути сън. Бебетата се усмихват рефлекторно, без точно да искат и без това да е в отговор на човек или някакъв дразнител. Има и случаи, когато те проявяват сензорни реакции на вкус или мирис. А някои бебета се усмихват още в момента на своето раждане.

Тъй като не е известно дали бебетата сънуват или какво сънуват, може със сигурност да се приеме, че тяхната усмивка, която обикновено се появява по време на активен сън, е рефлекторно действие и най-вероятно е неволна, обясняват учените.

По материали от DonnaD / Новите родители