Екип европейски учени откри обещаващо лекарствено вещество срещу редица бързодействащи и смъртоносни вируси като причинителите на ебола, ласа и марбургска болест.

Интересното е, че новото съединение е пречистена форма на сравнително проста захарна верига. То е наречено СОАМ, по английското съкращение на хлор-оксидирана оксиамилоза.

СОАМ е много привлекателно за терапевтите, не само защото усилва имунната защита при мишки в ранните фази на заболяванията, но и поради практически неизчерпаемата си суровинна база.

Учените изпитали няколко форми на лекарството върху гризачи, заразени с вируси, убиващи ги за броени дни. В крупата от мишки, лекувани с непречистена форма на СОАМ, половината били защитени от действието на вируса. Третираните с пречистена версия животни оцелявали в много по-голям процент - 90.

Веществото действа като ускорява реакцията на белите кръвни телца на зарази в ранната фаза на инфекцията. Откритието дава сериозни надежди, защото решава много важния въпрос за бързината в надпреварата с вирусите-убийци.