Минаха 33 години, откакто Чернобилската атомна електроцентрала избухна, причинявайки най-тежата ядрена авария на планетата. Днес Чернобил може и да не е идеалната дестинация за почивка, но всяка година около 70 000 туристи влизат в т.н. зона на отчуждение под надзора на местен водач.

Преди месец изследователи от университета в Бристол проведоха цялостно ново проучване, регистрирайки силна радиоактивност в част от зоната на изключване. Екипът използва два вида безпилотни летателни апарати по безпрецедентен начин, картографирайки в 3D изображение 15 кв. км от зоната за изключване на Чернобил, която е с обща площ от 2 600 кв. км. Специфична пулсиращата лазерна система, известна като  LIDAR, измерва контурите в пейзажа, записвайки същевременно нивата на радиация с гама спектрометър. 

Специфична особеност, която заинтригувала изследователите, е Червената гора. Това е гъста гора от 10 кв. км., съставена от мъртви борови дървета в близост до руините на стария реактор. Гората и до днес съдържа някои от най-интензивните нива на радиоактивност, които могат да се регистрират на Земята."Това е майката природа, която върши своята работа тук", казва ръководителят на проекта Том Скот пред британския телевизионен канал ITV. "Част от радиоактивността е изчезнала, така че общите нива са спаднали значително. Но има някои присъстващи радиоизотопи, които имат много дълъг разпад и затова те ще съществуват тук дълго време."

Да се ​​знае точно кои области ще останат опасни за десетилетия напред и които са безопасни за посещение, ще бъде от жизненоважно значение за бъдещите усилия за възстановяване на района. Изоставените селища като пристанищния град Припят скоро не биха могли да се възродят за нов живот. Според украинските власти ще бъдат неоходими десетки хиляди години, преди районът да стане безопасен за обитаване. 

Но това не прави цялата зона напълно непристъпна. Мястото на старата станция се възкресява като нова слънчева електроцентрала, оборудвана с 3800 фотоволтаични панели, които захранват местната мрежа. Междувременно учените обръщат голямо внимание на това как природата реагира както на затихването на радиацията, така и на отсъствието на хора. 

Наличието на изключително подробни карти, идентифициращи най-безопасните зони, ще бъде от полза за всеки безстрашен пътешественик или изследовател, който се интересува от изучаването на последиците от едно от най-големите бедствия, причинени от човека в модерната епоха.

Science Alert