Британски учени съобщават, че са възстановили зрението на мишки след инжектирането на светлочувствителни клетки в очите им, пише Би Би Си.

Направеното от тях е много близко до лечението, от която се нуждаят хората с дегенеративни очни заболявания.

Пациентите с пигментоза на ретината постепенно губят светлочувствителните клетки в очите си и ослепяват. Учените провеждат експеримент с мишки, които нямат светлочувствителни клетки в ретината и не могат да различават тъмно и светло.

Инжектират им клетки, които впоследствие се развиват в градивни елементи на ретината. Две седмици след по-късно мишките имат формирана ретина, посочва изследването, публикувано в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences.

"Създадохме наново цялата структура - по същество това е първото доказателство, че може да вземете напълно сляпа мишка, да вкарате клетките и да реконструирате целия светлочувствителен слой", казва проф. Робърт Макларън от Оксфорд.

Предишни изследвания показват сходни резултати, но при мишки с частично повредена ретина. Според Макларън "това е като да възстановите целия компютърен екран вместо само да поправите отделни пиксели."

Мишките са били тествани за това дали зениците им се свиват в отговор на светлината, а мозъкът им е сканиран, за да се види дали визуалната информация се възприема.

Учените проверяват дали зениците на мишките се свиват на светлината и сканират мозъка им, за да разберат дали обработва получената визуална информация.

Според проф. Пит Кофи от лондонския Юнивърсити Колидж резултатите са важни, защото се отнасят до "клинично най-релевантния и тежък случай на слепота." Според него обаче е важно да се провери колко добро е възстановеното зрение.