Учени от цял свят работят неуморно, за да разберат колкото се може повече за коронавируса, причинил пандемията от новото заболяване, наречено COVID-19. 

На този етап най-честите и отличителни симптоми са ясни: висока температура, суха кашлица и проблеми с дишането.

И все пак... въпреки че много хора нямат никакви симптоми – дори и да са сериозно заразени - проучванията сочат, че значителна част показват първо други симптоми, като диария или загуба на обоняние и вкус.

Кои са по-рядко срещаните симптоми на COVID-19, за които също трябва да внимаваме? Science Alert ги изброява:

Храносмилателни проблеми като диария и гадене - вероятно те са по-често срещан симптом, отколкото предполагахме досега

Храносмилателните проблеми все по-често се свързват с коронавирусните инфекции, но учените все още не са единодушни по въпроса. Около един на 10 пациенти с коронавирус проявяват някакъв вид стомашно-чревни симптоми като диария и гадене, съобщава по-рано Business Insider.

Изследване на „Лансет“ показва, че едва 3% от китайските пациенти са имали диария. Около 5% са тези с гадене, показва доклад на Световната здравна организация (СЗО).

Новите изследвания сочат, че броят може да е по-голям, отколкото се смяташе досега, и до половината от пациентите могат да имат проблеми с храносмилането, заедно с респираторните симптоми. Обикновено тези пациенти също скоро развиват по-често срещаните симптоми като затруднено дишане, повишена температура или кашлица - само около 3% от изследваните случаи са само с храносмилателни симптоми, казват изследователите.

Объркването и умората са атипични симптоми

В скорошен случай в старчески дом във Вашингтон почти една трета от обитателите му са са били с положителни тестове за коронавирус, но половината не са имали симптоми, а няколко пациенти са имали необичайни симптоми като неразположение, общо чувство на дискомфорт, дезориентация или тревожност. Това са атипичните симптоми, за които се споменава най-често - обикновено наред с популярните симптоми като кашлица или висока температура. Умората, която често върви ръка за ръка с други симптоми, се съобщава рядко при липса на по-разпространени симптоми.

Пандемията, карантината и социалното дистанциране също може да предизвикат стрес и тревожност. Тези, и много други психологически фактори, могат да доведат до сходни симптоми, казва психотерапевтът Айлин Коен за Psychology Today. Затова е важно човек да не изпада в паника.

Сериозно объркване или невъзможността да събудите даден човек лесно, могат да са предупредителни знаци, сочи американският Център за контрол и превенция на заболяванията. Хората, които са имали тези симптоми, особено заедно с други критични симптоми като сини устни, затруднено дишане и болки в гърдите, трябва да потърсят медицинска помощ незабавно.

Втрисане и мускулни болки - от време на време са признак за COVID-19

Болките и втрисането могат да бъдат симптоми на много заболявания, включително грип, но пациентите с коронавирус ги съобщават. Не е ясно колко разпространени са тези симптоми, но около 11% от изследваните отчитат втрисане, а 14% отчитат мускулни болки, според доклада на СЗО.