Добрите новини в борбата срещу СПИН не спират да валят. Първо дойде новината за успешните клинични изпитания на експерименталната генна терапия SB-728, която обещава излекуване на заразените с вируса HIV.

Наскоро чухме и радостната вест, че едно американско момиченце е било „функционално излекувано” от смъртоносната болест, т.е. в нейния организъм няма и следа от вируса, една година след спирането на терапията. Малката жителка на щата Мисисипи е родена от серопозитивна майка и е била спасена чрез ранно започване на анти-HIV лечение, едва 30 часа след раждането си. Според медиците прилагането на такава методология може да спаси стотици хиляди деца годишно, които се раждат от майки, заразени със СПИН. След всичко това, през последните дни дойде и най-актуалната добра новина от фронта на борбата с пандемията. От известния институт „Пастьор” в Париж съобщиха за аналогично „функционално излекуване” на 14 пълнолетни пациента, заразени със СПИН. Грипата щастливците са сред общо 70 човека, които са започнали да получават антиретровирусни медикаменти от 35 дни до 10 седмици след заразяването си с вируса. Терапията им е продължила средно 3 години, но е била прекъсната поради различни причини. Медиците използват термина „функционално излекуване”, защото не са сигурни колко трайна е ремисията на заболяването.

Тези актуални развития сочат, че пълното излекуване от СПИН е възможно, при ранен старт на терапията. Ако това се потвърди от продължаващите изследвания ранната диагностика на заболяването ще придобие още по-голяма важност. При всички случаи, това е изключително сериозен пробив в борбата с една болест, която допреди едно десетилетие представляваше ефективна смъртна присъда за болните.