Изследователите от научен център в Бостън установиха, че зародишите, получени от сперма на по-възрастни мъже, се развиват по-бавно в сравнение с онези, заченати от по-млади партньори. Те представиха своя доклад по време на конференция на Американското дружество за репродуктивна медицина.

Резултатите са красноречиви. Ембрионите, получени от семенната течност на мъже над 50-годишна възраст, се развиват с 35% по-бавно, отколкото зародишите на мъже до 35 години. Зародишите, получени от възрастните мъже, с 4,3% по-късно достигат стадия на бластоцистата, след който следва прикрепянето на ембриона към стената на матката.

За да достигнат до това заключение, учените са анализирали видеозаписи, на които е запечатано развитието на 3532 ембриона, взети от 527 хетеросексуални двойки в седем възрастови групи (от 25 до 55 години). Според техните данни двата дефекта най-често се срещат при изследваните мъже над 55 години. Освен това показателят за оплождане намалява от 87,7% при младите до 46% в групата на най-възрастните.

Изследователите от медицинския център Weill Cornell Medicine са установили, че с възрастта спермата на мъжете натрупва мутации, а също така демонстрира склонност към анеуплоиди – ненормално количество хромозоми в клетката. Това увеличава вероятността от зачеването на нездрав ембрион.